Left Right
scrollTop top

Mogen we hopen op festivals komende zomer?


Tomorrowland
© Tomorrowland – Bron: Isopix

Muziekliefhebbers moesten het afgelopen zomer zonder hun geliefde festivals stellen. Ook komende zomer lijkt het onwaarschijnlijk dat die kunnen doorgaan zoals we gewoon waren voor de coronacrisis. Maar wat is wel mogelijk en wanneer komt er duidelijkheid?

Toen de coronacrisis halverwege maart vorig jaar ons land bereikte, was al snel duidelijk dat we niet moesten hopen op een festivalzomer. Eén maand later maakte de Veiligheidsraad dat ook officieel. Toen werd beslist om alle massa-events tot en met 31 augustus niet te laten doorgaan. Ondertussen mogen die nog steeds niet doorgaan.

Midden maart beslissing

Door de hoopgevende berichten rond de coronavaccins is er nu toch weer enige hoop dat de festivalzomer van 2021 onder één of andere vorm kan gered worden. Zo kwam minister-president Jan Jambon (N-VA) eerder deze week nog met het nieuws dat iedere Vlaming die dat wil voor de zomer zijn eerste inenting kan krijgen.

Jambon, die in de Vlaamse regering ook de portefeuille Cultuur heeft, sprak gisteren in het Vlaams Parlement over het al dan niet doorgaan van de festivals. “Ik hoop het, uit de grond van mijn hart. Uiterlijk midden maart hakken we de knoop door”, zei hij.

Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland

Als er midden maart groen licht komt voor de festivals, is het nog maar de vraag onder welke vorm dat zal zijn. In de krant Het Laatste Nieuws klinken meerdere organisatoren alvast hoopvol. “We moeten geduld hebben. We komen hier graag later op terug, als we verder staan met ons onderzoek naar mogelijke pistes. Maar we kijken met vertrouwen vooruit”, zegt persverantwoordelijke Nele Bigaré van Rock Werchter.

“We zijn tevreden met de evolutie omtrent vaccinatie, maar willen nog niet op de feiten vooruitlopen. Zodra er meer concrete duidelijkheid komt, gaan we daar verder op in. Hopelijk kan dat snel”, zegt Frederik Luyten, persverantwoordelijke van Pukkelpop. “Het blijft afwachten wat het wordt. Maar het gaat nu toch de goede kant uit met de vaccinaties. We blijven hopen en zijn positief ingesteld dat Tomorrowland doorgaat deze zomer”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen.

Gentse Feesten

Ook in Gent is men hoopvol dat de Gentse Feesten na een jaar onderbreking toch op de één of andere manier kunnen doorgaan. “Maar daarvoor is het echt nog te vroeg. Als massa-evenementen tegen dan nog niet mogen, zullen we kijken wat wel mag. We gaan zorgen dat we klaarstaan en we gaan de organisatoren van de Feesten daarin steunen. We volgen de situatie op de voet. Ook als de Feesten niet op de gewone manier kunnen doorgaan, mogen de organisatoren er zeker van zijn dat we hen zullen ondersteunen als stad”, zei schepen Astrid De Bruycker (Groen) eerder deze week in Het Laatste Nieuws.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…