‘Horrorslachthuis’ Tielt heropent morgen, maar onder strenge voorwaarden van minister Weyts

‘Horrorslachthuis’ Tielt heropent morgen, maar onder strenge voorwaarden van minister Weyts

Het omstreden slachthuis in Tielt gaat morgen weer open. Dat hebben CEO De Roover De Brauwer en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bevestigd. De bedrijfsleiders zijn opgelucht en pochen met een preventieplan, maar bij dierenrechtenactivisten klinkt een heel ander geluid. Zij zijn sceptisch en eisen absolute transparantie van de regering.

Het ‘horrorslachthuis’ in Tielt gaat morgen weer open. Dat heeft CEO Thomas De Roover De Brauwer van Debra Group aan VTM Nieuws gezegd. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft dat bevestigd.

Het abattoir moest twee weken geleden dicht nadat bekend geraakt was dat de werknemers de varkens ernstig mishandelden. Een activist van dierenrechtenorganisatie Animal Rights werkte een maand lang incognito in het West-Vlaamse bedrijf. Daar filmde hij in het geheim hoe de varkens gruwelijk behandeld werden, in alle fases van het slachtproces. Weyts sloot het slachthuis onmiddellijk en kondigde controles aan voor andere Vlaamse abattoirs.

Strenge voorwaarden

“Minister Weyts heeft het Exportslachthuis in Tielt een resem strenge voorwaarden opgelegd die het dierenwelzijn moeten garanderen,” zegt kabinet-Weyts aan VTM Nieuws. “Alleen als de uitbaters al deze voorwaarden respecteren, kunnen de activiteiten morgen hervatten.”

Weyts heeft in een persbericht de voorwaarden opgelijst, en die zijn streng. Zo komt er meer cameratoezicht, een onafhankelijke animal welfare officer die moet instaan voor het welzijn van die dieren, een extra opleiding de werknemers, verhoogde controle op de verdovingsapparatuur en bijkomende verdovingstoestellen voor noodgevallen.

“We gaan de situatie in het slachthuis in Tielt van nabij blijven volgen,” zegt Weyts. “We zullen niet aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is.”

Extra maatregelen

Daarnaast komt er een beleid van nultolerantie voor de varkensboeren: chauffeurs die dieren vervoeren op een manier die in strijd is met dierenwelzijn, mogen niet meer aan het slachthuis leveren.

Ook laat Weyts het volledige slachthuis doorlichten: “De volledige werking van het slachthuis, van de aankomst van de dieren in het slachthuis tot de verzending van het vlees, wordt onder de loep genomen: alle procedures, alle noodplannen, alle toestellen en alle ruimtes worden kritisch bekeken.”

We zullen het nooit meer doen

CEO De Roover De Brauwer reageert opgelucht in VTM Nieuws. “We krijgen na overleg met de administratie een tweede kans,” zegt hij. “Dat betekent dat er vertrouwen is in het actieplan waar wij de voorbije dagen hard aan gewerkt hebben. We bieden de nodige garanties dat de feiten die zich voorgedaan hebben niet meer kunnen gebeuren.”

Dierenrechtenorganisaties eisen transparantie

De dierenrechtenorganisaties zijn natuurlijk niet blij met de heropening van het slachthuis. In een persbericht eisen GAIA en Animal Rights absolute open communicatie van de regering “over de maatregelen die het slachthuis genomen heeft om herhaling van de afschuwwekkende varkensmishandelingen te voorkomen”.

GAIA en Animal Rights benadrukken ook dat de mishandelingen in het gelekte filmpje geen losstaande feiten waren, maar “structurele wanpraktijken en die vergen structurele maatregelen”. De organisaties hebben ook klacht ingediend bij het parket van Brugge omdat ze willen dat de daders van de mishandelingen gestraft worden.

“Eerst zien en dan geloven”

“Eerst zien en dan geloven,” reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Hij gelooft niet dat de bedrijfsleiding inzit met het dierenwelzijn.

Ook Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas geeft aan sceptisch te zijn over de echte intenties van het slachthuis “gezien de plannen om de slachtcapaciteit uit te breiden met één miljoen dieren extra waarbij er om de zes seconden een dier zal geslacht worden”.

Het filmpje dat tot de sluiting van het slachthuis leidde:

Niet voor de gevoelige kijker.

https://vimeo.com/209349326

Gesponsorde artikelen