‘Hotel Römantiek’: een hilarisch soort ‘Temptation Island’ voor bejaarden in de Zwitserse bergen

‘Hotel Römantiek’: een hilarisch soort ‘Temptation Island’ voor bejaarden in de Zwitserse bergen

Stel je voor dat ‘De Ideale Wereld’ een datingprogramma voor bejaarden was. Een stap te ver voor Canvas wellicht, dus daarom keerden Otto-Jan Ham en Sven De Leijer terug naar het vertrouwde nest bij VIER om ‘Hotel Römantiek’ te maken. Jelle De Beule hebben ze vervangen door de bevallige Frances Lefebure. Met enig voorbehoud gingen we in het gezelschap van een groep bronstige 60-plussers naar de eerste afleveringen kijken, maar we zijn aangenaam verrast.

Op liefde staat geen leeftijd, en in een datingprogramma met bejaarden is er mogelijk meer te beleven dan in eentje met jonge deelnemers. Een soort Temptation Island op een locatie die de oudere medemens een leukere vakantiebestemming vindt dan een tropisch eiland: een hotel in de Zwitserse bergen. Maar vergis je niet, want VIER probeert hier niet de oudere tv-kijker naar het scherm te lokken. Dit is wel degelijk een programma voor een jong publiek. Best confronterend ook wanneer je mensen die de leeftijd van je ouders of grootouders als ervaren verleiders over potentiële matches hoort praten. Om over hun seksleven nog maar te zwijgen.

Maar Hotel Römantiek is vooral een programma dat je niet te serieus mag nemen. Niet dat het volgens een script is opgenomen, want die groep mensen kan je nu eenmaal niet vragen om zo’n rol te spelen. Maar net zoals de ambiance er op een trip naar Benidorm meteen in zit, hebben ze ook geen moeite om de bejaarden in de stemming te krijgen. De openingsscène zal dat meteen duidelijk maken. We verklappen nog niets, maar het heeft iets met Tomorrowland te maken.

Koffie en taart

Otto-Jan Ham en zijn twee collega’s zijn het uiteraard ook niet gewend om met bejaarden om te gaan. En dat is er soms aan te zien. De activiteiten zijn allesbehalve aan een publiek van senioren aangepast. Soms lijkt het alsof ze met Chiro naar Zwitserland zijn gekomen. Opvallend is wel dat veel bejaarden gewoon meedoen, iets wat hilarische beelden oplevert. Aan het einde van elke aflevering moet iedere bejaarde zijn matches aanduiden. Na deze papieren versie van Tinder duiden de presentatoren één koppel aan dat de nacht in een afgelegen berghut mag doorbrengen.

VIER stelde het programma gisteren voor in een feestzaal in Humbeek. Op lange tafels stond het stukje taart met koffie voor de gasten klaar. In het midden zat de grote groep bejaarden. Zij vinden het duidelijk niet erg om met elkaar te lachen, want het is gewoon grappig zonder meer. Het is niet de bedoeling om met onze grootouders te spotten. Integendeel zelfs. Het programma is zowel grappig als hartverwarmend, een combinatie die we eigenlijk te weinig zien op televisie. Behalve de humor is er ook de realiteit. Allemaal zijn ze single door het overlijden van hun partner of door een scheiding. En ze zijn allemaal bang om alleen oud te worden en eenzaam te sterven. Maar je ziet eveneens dat de liefde er met de jaren echt niet gemakkelijker op geworden is.

Perfecte match

De presentatie is ook erg geslaagd. Otto-Jan Ham heeft het intussen al lang gemaakt als tv-gezicht, vooral door zichzelf te zijn. Het was dezelfde Otto-Jan die gisteren tussen de bejaarden zat om naar de eerste afleveringen van zijn programma te kijken als die op het scherm. Qua humor matcht hij natuurlijk perfect met Sven De Leijer, aangezien de twee al jaren samen De Ideale Wereld maken. En ook Frances Lefebure is ons aangenaam bevallen in de rol van presentatrice. Ze vult de humor van de twee ervaren bokken naast haar perfect aan zonder in de schaduw te verdwijnen.

Vraag blijft natuurlijk of het programma een hit zal worden op VIER. Tot hiertoe zijn vooral de shows die terugkeren en lang geleden een kijkcijferkanon waren, de grootste hits van de zender. Denk maar aan De Mol en De Slimste Mens Ter Wereld. Nieuwe concepten hebben nog maar zelden kijkers van andere zenders naar VIER gelokt. Callboys was natuurlijk de uitzondering, dus nu hopen ze met Hotel Römantiek die trend verder te zetten. Het is Otto-Jan Ham en co ook echt wel gegund, want ze brengen een soort entertainment dat weinig anderen hen kunnen nadoen.

Kortom, dit is echt leuke televisie waarmee VIER nog maar eens bewijst dat het nu echt een volwaardige concurrent voor Eén en VTM geworden is. En de leukste programmatitel van het jaar hebben ze ook al meteen, want voor wie het nog niet door had: Hotel Römantiek spreek je uit als Hotel Reuma-ntiek. Tromgeroffel…

Hotel Römantiek – in februari op VIER

Gesponsorde artikelen