Houdini-regering overleeft alweer: Michel heeft nog steeds de N-VA aan boord

Houdini-regering overleeft alweer: Michel heeft nog steeds de N-VA aan boord

Hij overleeft opnieuw: Charles Michel (MR) houdt z’n regering op een vreemde en inventieve manier aan elkaar. Met een perfecte tussenkomst in de Kamer, vaag genoeg voor N-VA, even vaag voor de oppositie, kon de premier standhouden. Uiteindelijk gingen MR, Open Vld en CD&V akkoord met een nog aangescherpte resolutie, die alle druk opnieuw op N-VA moet leggen.

Het was behoorlijk spannend, toen de premier na meer dan drie uur debat, uiteindelijk zelf op het spreekgestoelte klom. En bovendien zette Charles Michel (MR) toch wel iedereen op het verkeerde been, doordat hij begon dat hij wilde “spreken als mens, eerder dan als eerste minister”. Het had, na drie uur aanvalssessie van allen-tegen-één, de finale dolkstoot voor de N-VA kunnen worden. Maar dat deed de premier niet. Hij zette de deur perfect zodanig open, dat de N-VA alweer door de kier kon kruipen, en in de regering kon blijven.

Met cryptische bewoordingen “dat hij de Grondwet zou respecteren”, en “dat hij ook het huis van de democratie, het parlement, het laatste woord wilde geven”, werkte hij verder aan een typisch Belgische oplossing. De premier kan naar Marrakech, en straks ook naar New York, de N-VA kan met grote trom zich blijven verzetten tegen het pact, maar uiteindelijk keurt het Belgische parlement dan toch de zaak goed, en stemt België in. Het gezicht van de premier gered, de N-VA gered, de regering gered. Iedereen misschien wel beschadigd, maar iedereen zit wel nog op post. Of hoe macht soms een vreemd beestje is.

Geen winnaars in de Wetstraat

Die oplossing was voor niemand elegant. Voor Open Vld en CD&V was ze zelfs ronduit verrassend: zij zaten, zeker in hun fracties, al volop in de modus om de N-VA er definitief uit te duwen. Maar de Vlaams-nationalisten van Bart De Wever (N-VA) keken enkel naar wat de premier zou zeggen, en negeerden grotendeels de aanvallen, die van alle kanten kwamen.

De N-VA, die dus de hele dag moest incasseren, had de premier wel voor een deadline gezet: morgen op de ministerraad moest er kleur bekend worden. Die deadline ontweek de premier: hij ging helemaal niet in op de vraag of er morgen een puntje “VN-migratiepact” op de agenda verschijnt. Dat zal ook niet gebeuren: de regering hoeft zich niet uit te spreken als de eerste minister kan gaan met de resolutie van het parlement op zak. Tenminste dat is wat men op de Zestien hoopt.

Vraag is hoe de N-VA nu die laatste zet van de premier zal verteren. Want het handigheidje van de premier werd aanvankelijk door de oppositie slecht verteerd. Die zaten al volop in de overtuiging dat de N-VA er definitief zou worden afgereden. Jaren frustratie over de houding van de grootste formatie kwamen zo zichtbaar naar boven, ook binnen de meerderheid, dat het soms wat gênant was. Toen dan plots bleek dat de premier de N-VA nog steeds niet liet vallen, kon de oppositie niets anders doen dan de teksten nog wat aanscherpen.

epa

N-VA nog meer onder druk

Dat gebeurde ook, zonder al te veel tegenstand van bij CD&V en Open Vld, waarbij velen de N-VA liever al langer hadden zien vertrekken uit de regering. Plots werd er nu in de nieuwe resolutie aan premier Michel opgeroepen om in Marrakech “namens de regering het Migratiepact goed te keuren”. Dat maakt de dekking vanuit het parlement alweer wat minder, en de positie van N-VA alweer wat moeilijker.

Maar daar lijken ze toch van plan mee te stappen in het plan van de premier. Die had immers gezegd dat hij binnen de regering “wilde verduidelijken”, en “naar een consensus proberen zoeken”. “Wij zijn verheugd dat we het debat hebben gehad van de afgelopen dagen. En nu moeten alle onduidelijkheden binnen de regering uitgeklaard worden, en moet er daar een beslissing genomen worden”, zo stelde De Roover. Maar de N-VA lijkt niet de stekker te willen trekken, want “wil dan overgaan tot de orde van de dag”.

Na de jaren van het kibbelkabinet, waarbij verschillenden dachten dat de regering zou crashen, was deze crisis ongetwijfeld al veruit de zwaarste in haar bestaan. Plots dook het begrip kamikazeregering weer op. Maar ook deze keer lijkt Michel te overleven. De term Houdini-regering lijkt ondertussen meer van toepassing.

epa

Gesponsorde artikelen