Houdt het dan nooit op? Achtste stemronde rectorverkiezingen UGent ongeldig verklaard … wegens fout in computersysteem

Houdt het dan nooit op? Achtste stemronde rectorverkiezingen UGent ongeldig verklaard … wegens fout in computersysteem

Na acht stemrondes is er bij de UGent nog steeds geen nieuwe rector uit de bus gekomen. Dit keer is het niet omdat de kandidaten de vereiste tweederdemeerderheid niet bij elkaar konden sprokkelen, maar omdat zich een technisch mankement voorgedaan heeft bij het versturen van campagnemails. Daarom is het resultaat van deze nieuwe stemronde ongeldig verklaard.

Aan de UGent ging vandaag de achtste stemronde van de rectorverkiezingen van start. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe nemen het op tegen Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. Deze middag kregen de studenten en professoren geen kiesresultaten in hun inbox, maar de mededeling dat de verkiezingsuitslag “ongeldig” is wegens een “technisch mankement” bij het versturen van een campagnemail. Overmorgen gaat er opnieuw een stemmingsronde door.

Raeymaeckers en De Baets benadeeld door systeemfout

Wat liep er precies mis? Afgelopen vrijdag konden de kandidaten via het mailingsysteem van de universiteit hun verkiezingsprogramma versturen naar alle stemgerechtigden aan de UGent. Door een systeemfout was de mail van het duo Raeymaeckers en De Baets blijkbaar toegekomen bij 13.597 kiezers, terwijl die van Van de Walle en Van Herreweghe bij 61.187 mensen aangekomen was. De universiteit gaat een onderzoek naar de technische fout voeren en benadrukt dat alle standaardprocedures voor de verzending werden gevolgd.

Omdat die mails mogelijks invloed gehad zouden hebben op de verkiezingen, werd beslist om de stemresultaten niet vrij te geven en ze ongeldig te verklaren. Deze eerste stemronde moet dus donderdag en vrijdag nog eens overgedaan worden. Ook wordt de mail van Raeymaeckers en De Baets nu nog naar de UGent-leden verzonden die de mail nog niet ontvangen hadden.

Gesponsorde artikelen