‘House of the Dragon’: Deze belangrijke scène uit de vorige aflevering was volledig geïmproviseerd

(Let op voor spoilers.) House of the Dragon is bijna toe aan zijn seizoensfinale. In de achtste aflevering zagen we hoe King Viserys (Paddy Considine), na twintig jaar ziek te zijn geweest, eindelijk sterft. Maar in de periode vlak voor zijn dood heeft de koning nog enkele belangrijke scènes. En één daarvan kwam eigenlijk per toeval tot stand. Dat heeft regisseur Geeta Patel bevestigd.

Toen House of the Dragon als de eerste spin-off van Game of Thrones groen licht kreeg, maakte HBO bekend dat de reeks gebaseerd zou zijn op het boek Fire & Blood van George R. R. Martin. Dat boek gaat over de zogenaamde Dance of the Dragons. Deze naam wordt gebruikt voor de strijd tussen de Targaryens om King Viserys op te volgen op de Iron Throne.

King Viserys

Toen HBO kort na de release van de eerste afleveringen van House of the Dragon bevestigde dat er minstens nog een tweede seizoen zou komen, was al duidelijk dat Viserys niet meteen het loodje zou leggen. De zieke koning hield het uiteindelijk zelf nog uit tot aan het einde van aflevering 8 van de 10.

In zijn laatste aflevering deed Viserys er nog alles aan om de twee kampen in zijn familie opnieuw dichter bij elkaar te brengen. Zo hoopte de koning dat er na zijn dood geen onderlinge strijd tussen Targaryens zou ontstaan. Een van die sleutelmomenten daarbij was toen er in de troonzaal besproken werd wie Lord Corlys Velaryon aka Sea Snake zou opvolgen als Lord of the Tides en zo op de troon van Driftmark mocht zitten.

Gevallen kroon op weg naar Iron Throne

Tijdens die meeting zien we hoe de doodzieke koning – met wandelstok en gouden masker – nog één keer op de troon wil zitten om zelf zijn kleinzoon Prince Lucerys Velaryon te benoemen als wettige opvolger van Corlyn Velaryon. Die scène gaat gepaard met heel veel symboliek waarbij King Viserys zeer traag door de troonhal wandelt en daarbij uit trots alle hulp weigert. Op de trappen van de Iron Throne lijkt de koning in te storten en is het Prince Daemon die hem te hulp snelt. Die laatste raapt zelfs de gevallen kroon op van Viserys, helpt hem op de Iron Throne en zet dan zijn kroon weer op.

In een gesprek met Entertainment Weekly heeft regisseur Geeta Patel nu laten weten dat het helemaal niet de bedoeling was dat de kroon van het hoofd van Viserys zou vallen. “Toen we de eerste dag filmden, viel de kroon van Paddy’s (Considine, de acteur de Viserys speelt, red.) hoofd en Matt (Smith, die Daemon speelt, red.) raapte hem op en we bleven gewoon doordoen. We zijn niet gestopt met filmen. Het was een ingeving van het moment”, legt ze uit.

Relatie tussen Viserys en Daemon

Uiteindelijk besloot de crew om de scène daarna ook op te nemen zonder het vallen van de kroon zodat ze tijdens de montage nog konden kiezen. Sowieso was er echter nog een emotioneel moment nodig tussen de broers Viserys en Daemon. In de eerste aflevering van House of the Dragon zien we namelijk hoe die laatste aast op de Iron Throne. Maar de makers wilden dat de troebele relatie tussen hen hersteld was voor Viserys stierf.

Normaal zou dat gebeuren met een speech van Daemon tijdens het laatste diner van heel de familie, maar uiteindelijk besloten ze dat het intieme moment met de kroon veel beter werkte op beeld. En zo haalde de toevallig gefilmde scène de uiteindelijke montage en werd de speech van Daemon eruit geknipt.

Meer
Lees meer...