HTC stort zich met selfiesmartphone en “periscoopcamera” vol op fotomarkt

HTC stort zich met selfiesmartphone en “periscoopcamera” vol op fotomarkt

Het Taiwanese bedrijf HTC wordt vaak geassocieerd met stijlvolle smartphones van hoge kwaliteit. In de beginjaren van Android was het één van de grootste fabrikanten, maar de laatste jaren zakte het marktaandeel gestaag. Nu probeert het bedrijf een nieuwe markt aan te boren: de fotomarkt.

Met de One-reeks van smartphones wist HTC het afgelopen anderhalf jaar grote ogen te gooien. De eerste One werd in februari op het Mobile World Congress uitgeroepen tot beste smartphone van het jaar, en ook de opvolger (One M8) behoort opnieuw tot de kanshebbers. Maar als er al een negatief aspect werd aangekaart, dan was het wel de kwaliteit van de camera die te wensen overliet. In dit selfietijdperk hechten we toch steeds meer belang aan de kwaliteit van de camera, en dat geeft HTC nu weer in de nieuwe producten.

Enerzijds komt HTC met de Desire Eye, een smartphone voor het topsegment die zich onderscheid van de concurrentie door de camera. Niet door de 13 megapixelcamera aan de achterzijde, maar wel omdat er ook een tweede, identieke, camera aan de voorzijde is gemonteerd: perfect voor dit selfietijdperk. Bovendien is er een flits aan zowel voor- als achterzijde, en een hardwareknop om de camera te besturen.

Extra make-up

Maar daar houdt het niet op, want HTC heeft ook softwarematig enorm veel toegevoegd speciaal voor de camera aan de voorzijde. Aangezien 48 procent van alle selfies die online geplaatst worden eerst nog bewerkt worden, is er de mogelijkheid tot “instant beautification”, onmiddellijk jezelf een extra laag make-up geven, met andere woorden. 

Daarnaast blijkt de frontcamera ook perfect voor videobellen. Hoewel smartphonecamera’s vaak beter zijn dan de interne webcams van laptops, en ook nog eens meer verbindingsmogelijkheden hebben, verkiest het merendeel toch die pc voor videocalls. Waarschijnlijk omdat je met een gsm altijd moeilijkheden hebt om in het beeld te blijven. Dat probeert HTC nu softwarematig op te lossen door middel van face tracking. Terwijl de smartphone op tafel ligt, kan je gewoon rondwandelen en de telefoon zorgt ervoor dat jij constant centraal in het doorgestuurde beeld zal staan.

Point of view

Naast de nieuwe smartphone komt het bedrijf ook met een handcamera, maar wel onder de merknaam Re. Graham Wheeler, Product Manager bij HTC, legde ons uit hoe smartphones steeds meer de rol van point-and-shoot-camera’s overnemen, maar daardoor zie je bijvoorbeeld op concerten honderden smartphoneschermen oplichten, en die eigenaars kijken niet meer rechtstreeks naar het scherm. “Volgens mij leren weten kinderen ook niet meer wie hun ouders zijn, ze zien alleen nog de achterkant van smartphones”, zei Wheeler.

En dus hoopt HTC met de Re, een camera in de vorm van een periscoop, een gat in de markt te vinden. Volgens de geruchten ging het om een GoPro-concurrent, maar daar wil Wheeler niet van weten. De Re is volgens hem namelijk niet echt actie-georiënteerd, maar wel geschikt voor momenten in het dagdagelijkse leven vast te leggen. Een camera die je point of view weergeeft, met andere woorden.

De camera heeft maar twee knoppen (eentje om af te drukken, een andere om de slowmo-functie aan te zetten) en opvallend: geen scherm. De Re heeft wel een breder gezichtsveld dan het menselijke oog, waardoor het al moeilijk wordt om fout te mikken. Indien je dat toch in detail wil bekijken, kan je dat altijd op je smartphone, en dat hoeft geen HTC te zijn.

De 16 megapixelcamera kan anderhalf uur continu Full HD-beelden schieten, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo is het mogelijk om timelapsefilmpjes te maken met het interval naar keuze, of je kan gewoon foto’s maken. Dat alles wordt opgeslagen op een meegeleverde SD-kaart, maar in combinatie met smartphone kan alles ook op die interne opslag gesaved worden, of rechtstreeks via bijvoorbeeld YouTube gestreamd.

Creatography

Om dat alles te combineren, komt HTC met Zoe. Die Zoe-applicatie (bèta) zullen sommige HTC-gebruikers al op hun smartphone zien staan hebben, en wordt ook beschikbaar voor andere Android- en iOS-apparaten.  Daarmee moet je makkelijk van foto’s of filmpjes verhalen of combinaties kunnen maken, die je vervolgens met je vrienden kan delen. Die app moet echt wel het middelpunt van het “creatography”-ecosysteem van HTC worden.

De HTC Eye is vanaf november te verkrijgen voor 499 euro, de Re ligt vanaf begin volgend jaar in vier kleuren in de winkelrekken voor 229 euro.

Gesponsorde artikelen