Huawei breekt records met smartphoneverkoop, maar krijgt ook klappen door wantrouwen van Washington

Huawei breekt records met smartphoneverkoop, maar krijgt ook klappen door wantrouwen van Washington

Huawei blijft maar groeien. De Chinese smartphonefabrikant heeft net bekend gemaakt dat het vorig jaar 105 miljard dollar of 93,5 miljard euro bij elkaar wist te sprokkelen. Dat wil zeggen dat de omzet van Huawei in 2018 gegroeid is met 20 procent, een absoluut record. Het bedrijf heeft zelfs een winst gemaakt van een dikke 7 miljard euro, een toename van 25 procent in vergelijking met 2017.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de Amerikaanse krant New York Times. Huawei mag zich nu tot het selecte clubje van Google en Microsoft rekenen, die allebei vorig jaar ook de mijlpaal van 100 miljard dollar overschreden hebben.

Gigantisch succes van smartphoneverkoop

De reden van deze gigantische stijging bij Huawei verrast eigenlijk niemand: het Chinese bedrijf brengt smartphones op de markt aan veel lagere prijzen dan hun directe concurrenten. Het gevolg: in 2018 wist Huawei zijn inkomsten door smartphoneverkoop te doen stijgen met 45 procent. Zo’n 46 miljard euro, bijna de helft van de totale jaarlijkse inkomsten, haalt Huawei uit de verkoop van zijn elektrische toestellen. De Huawei Mate 20 Pro en de Huawei P20 Pro, de nieuwste paradepaardjes van de smartphonefabrikant, vlogen dan ook als zoete broodjes de deur uit.

Ban van VS

Op het vlak van grote technologie boerde Huawei vorig jaar echter een stuk slechter. Persbureau Reuters meldt dat de inkomsten uit dat onderdeel van het bedrijf vorig jaar gedaald zijn met 1,3 procent. Het verlies aan inkomsten op dat vlak is te wijten aan de wereldwijde kritiek die Huawei krijgt op het vermoeden van de Amerikanen dat het bedrijf in opdracht van de Chinese regering het westen zou willen bespioneren met mogelijke nieuwe 5-netwerken van Huawei. Het resultaat: minder grote spelers kopen apparatuur van Huawei aan.

Huawei-voorzitter Guo Ping geeft toe dat de kritische stemmen uit de VS “voor redelijk wat problemen” gezorgd hebben en hij minimaliseert vooral deze negatieve tendens. Guo Ping vergelijkt de VS met een onbeleefde gast op een diner: “Wij, Chinezen, zouden zeggen dat zij (de Amerikanen, red.) geen tafelmanieren hebben. Ik heb medelijden met die zogenaamde meneren.”

EPA

Armworstelen van Peking en Washington

Begin deze maand liet China nog aan de VS weten dat ze er alles aan zouden doen om Huawei te beschermen. Huawei-smartphones mogen nu niet meer verkocht worden in de VS. De Chinese overheid kan volgens Washington zelfs communicatiediensten platleggen via achterpoortjes en zou uit zijn op cyberaanvallen. Het probleem is echter dat er om 5G-netwerken op te zetten nood is aan sterke apparatuur. Daar is Huawei net in gespecialiseerd. Bovendien levert het Chinese bedrijf aan erg lage tarieven. Trump verklaarde onlangs dat hij wil inzetten op (nog onbestaande) 6G-technologie.

Trump zei ook dat hij “geen technologieën die geavanceerder zijn, wil blokkeren”. Daarmee verwees hij opnieuw naar Huawei en China. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.

Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei en vader van Meng Wanzhou, heeft gezegd dat “de VS Huawei zeker niet kan verpletteren”: “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.” Hij sprak ook van een “politieke arrestatie”.

EPA

Gesponsorde artikelen