Huawei en 5G-netwerken: Nederland neemt voorzorgen, België straks ook?

De Nederlandse telecomprovider KPN gaat toch samenwerken met Huawei voor de aanleg van zijn 5G-netwerk. Het Chinese techbedrijf zal, net als in het VK, echter niet betrokken zijn bij het voorzien van onderdelen voor de kern van de internetinfrastructuur van onze noorderburen, omdat er gevreesd wordt dat Huawei het westen wil bespioneren in opdracht van de Chinese regering. Of ons land met Huawei in zee gaat voor de uitbouw van 5G-internet, is nog niet geweten.

KPN heeft een voorlopige overeenkomst gesloten met het Chinese techbedrijf Huawei voor de levering van apparatuur voor de uitbouw van nieuw een 5G-netwerk. Dat meldt onder andere de Nederlandse omroep NOS op basis van informatie van het Nederlandse telecombedrijf.

Huawei zal echter niet sleutelen aan het ‘kernnetwerk’ dat qua beveiliging erg gevoelig is. Het Chinese techbedrijf zal enkel technologie aanleveren, waarbij het risico op spionage veel kleiner is, zoals antennes en radiotechnologie. Voor het ‘kernnetwerk’ zal KPN naar eigen zeggen een “westers” bedrijf in de arm nemen. De Britten troffen een soortgelijke regeling met Huawei voor de uitbouw van hun 5G-netwerk.

Inlichtingendiensten bezorgd

De beslissing om al dan niet met Huawei samen te werken, ligt in heel het westen gevoelig. Zo wordt er van Huawei vermoed dat het banden heeft met de Chinese overheid en dat het gegevens van westerse burgers, bedrijven en overheidsinstellingen zal doorspelen aan Peking. Bovendien zijn er aanwijzingen dat China via Huawei cyberaanvallen zal uitvoeren op het westen. Die claim werd voor het eerst geuit door Washington.

Er zijn nog geen bewijzen geleverd voor spionage door Huawei, maar Dick Schoof, topman van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, zei eerder deze maand dat Nederland niet te afhankelijk moet worden “van landen die een offensieve cyberstrategie hebben tegen onze belangen, in het bijzonder Rusland en China”: “Zorg dus dat je dat soort software niet in de kern van je systeem hebt, want dan ben je daar afhankelijk van.”

EPA

Omkeerbaar

Als de werken van Huawei niet voldoen aan het Nederlands overheidsbeleid, kan de overeenkomst met het Chinese bedrijf trouwens teruggedraaid worden. Dat meldt de provider. Het contract kan nog ook nog aangepast worden zonder dat het KPN iets zou kosten.

Momenteel voert in Nederland de Nationale Coördinator van Terrorismebestrijding en Veiligheid nog een onderzoek naar de veiligheidsrisico’s bij 5G-netwerken in Nederland. Er wordt verwacht dat de Nederlandse over enkele weken de criteria voor 5G bekend zal maken.

Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) wil nog niet kwijt of de samenwerking tussen KPN en Huawei binnen die richtlijnen zal vallen.

twitter

Geen dreiging volgens Belgische inlichtingendiensten

Proximus, Orange en Telenet/Base werken in ons land samen met Huawei. Het Belgisch Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft in een advies aan premier Charles Michel (MR) laten weten dat er geen aanwijzingen zijn voor dreigingen van Huawei. Dat melden de kranten van Het Mediahuis. “Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”, liet de woordvoerder van het CCB weten. “Een eindrapport over de kwestie komt er niet, want wij blijven dit voortdurend volgen.” De beslissing om al dan niet met Huawei in zee te gaan, ligt nu bij Michel.

Aangezien de Kamer en het Vlaams parlement de deuren sluiten, ziet het ernaar uit dat het dossier Huawei aan de volgende regering doorgegeven wordt. Naast veiligheidsoverwegingen zullen ook politieke elementen een rol spelen bij het standpunt dat ons land uiteindelijk zal innemen. Zoals de zaken nu zijn, lijkt het onwaarschijnlijk dat ons land Huawei zal toelaten om onderdelen te leveren voor het ‘kernnetwerk’.

Ook in Duitsland zijn er geen bewijzen gevonden om Huawei niet te laten meedingen naar de bouw van het 5G-netwerk.

Tegenwind van Washington

Vanaf de overkant van de Atlantische Oceaan heeft de regering van Trump al geprobeerd om westerse bondgenoten onder druk te zetten om geen apparatuur van Huawei te gebruiken voor de uitbouw van infrastructuur en netwerken. De Amerikanen hebben trouwens verboden dat overheidsinstellingen en aannemers technische apparatuur van Huawei gebruiken.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben Huawei verboden om de telecominfrastuctuur in de beide landen te helpen uitbouwen. In Nieuw-Zeeland geldt dat verbod ook voor de uitbouw van het nieuwe 5G-netwerk. In de VS is dat nog niet het geval, maar het zit er wel aan te komen.

Hoe Huawei en de Chinese overheid op de beslissing van de Britten zullen reageren, valt nog af te wachten, maar gelukkig zullen ze hier vast en zeker niet mee zijn.

Huawei ontkent

Bij Huawei ontkennen ze steevast banden te hebben met de Chinese overheid en beweren ze dat de invloed van de Volksrepubliek stopt aan de Chinese grenzen. China liet nog aan de VS weten dat ze er alles aan zouden doen om Huawei te beschermen. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps-generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.

Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei en vader van Meng Wanzhou, heeft gezegd dat “de VS Huawei zeker niet kan verpletteren”: “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.” Hij sprak ook van een “politieke arrestatie”.

China en Rusland

Er zijn nochtans heel wat bewijzen dat China, net als Rusland en Iran, jarenlang geprobeerd heeft om via buitenlandse netwerken van het leger en particulieren geheimen te stelen en te bespioneren op vlak van businessstrategieën en militaire informatie.

Dat heeft tot groot wantrouwen vanuit het westen geleid. Van grote Chinese techbedrijven wordt nu vermoed dat ze sterk beïnvloed worden door Peking, waaronder de sociale netwerksite Tencent, de zoekmachine Baidu, de elektronicagigant Xiaomi en leveranciers van telecomonderdelen zoals Huawei en ZTE.

wiki
Meer
Lees meer...