Huawei stelt met Mate 10 Pro nieuw ‘intelligent’ toptoestel voor en dit zijn onze eerste bevindingen

Huawei stelt met Mate 10 Pro nieuw ‘intelligent’ toptoestel voor en dit zijn onze eerste bevindingen

Wie op zoek is naar een nieuwe smartphone heeft sinds gisteren een extra keuze die zeker het overwegen waard is. Op een groot event in München stelde Huawei zijn Mate 10 Series voor. Toptoestel Mate 10 Pro valt op voor een groot scherm, een vernieuwde dual camera en een goede batterij. Dit zijn onze eerste bevindingen.

Huawei is al lang geen kleine speler meer en verkoopt volgens de laatste gegevens zelfs meer smartphones dan Apple. Die tweede plaats op de lijst van meest verkochte smartphones (na Samsung) behaalde Huawei vooral door degelijke goedkopere toestellen te verkopen.

Maar ook aan de top kan Huawei zich meten met concurrenten zoals de iPhone X en de Samsung Note8. Hun nieuwste paradepaardje is de Huawei Mate 10 Pro.

Groot scherm zonder randen

Het eerste dat opvalt aan die Mate 10 Pro is het grote scherm. Dat is 6″ met een zogenaamde FullView. Dat wil zeggen dat het scherm bijna geen randen heeft. Daardoor blijft het toestel compact en ligt het goed in de hand. Dat is een trend die we bij veel flagships zien tegenwoordig, maar Huawei wees er tijdens de voorstelling van de Mate 10 Pro met een vergelijking op dat ze toch nog net iets beter doen dan de concurrentie. Qua beeldkwaliteit scoren ze dan weer iets minder dan andere toptoestellen, al moet je je best doen om dat met het blote oog te zien.

Door dat grote scherm verdwijnt de homeknop en verhuist de vingerprintscanner naar de achterkant. Die werkt naar eigen zeggen na 0,33 seconden en ook in de praktijk kunnen we vaststellen dat het heel vlot loopt.

Intelligente camera

Onder dat scherm zit een batterij van maar liefst 4.000 mAh en dat moet zorgen dat je batterij 30 procent langer meegaat dan bij de Mate 9. En over de batterij van die voorganger viel al niet te klagen. Ook het opladen van die batterij is best indrukwekkend. Met de meegeleverde oplader kan je in een half uur tijd van 1 procent naar 58 procent gaan.

Een van de andere sterke punten van de Mate 10 Pro is de camera. Dat is een dual camera van 12 en 20 MP en zou vooral bij weinig licht en met beweging veel scherpere foto’s moeten trekken.

Het is ook vooral bij de camera dat we zien waarom Huawei reclame maakt met de slogan “This is not a smartphone, this is an intelligent machine“. De gsm herkent namelijk wat je wil fotograferen en past zijn camera-instellingen daaraan aan. Zo staat zowel je kat, je eten als je tuin even scherp op je foto. In de toekomst zouden ook andere applicaties moeten kunnen gebruik maken die artificiële intelligentie, maar het valt nog af te wachten hoe dat in de praktijk zal uitdraaien.

Te koop vanaf half november

Huawei belooft ook om een van de grootste nadelen van Android-toestellen aan te passen. Die gaan namelijk vaak minder lang mee dan iPhones en beginnen al vlug traag te worden. De Mate 10 Pro zou na anderhalf jaar amper 10 procent trager mogen werken dan bij aankoop, een groot verschil met de concurrentie. Combineer dat met zijn waterdichtheid en je kan gerust spreken van een redelijk duurzame smartphone.

De Huawei Note 10 Pro, die 128 GB geheugen heeft, is te koop in België vanaf half november voor 799 euro. Je kan kiezen tussen de kleuren Midnight Blue, Titanium Grey en Mocha Brown.

Gesponsorde artikelen