Huh? Er komt een tweede seizoen van ’13 Reasons Why’ én Hannah Baker doet mee

Huh? Er komt een tweede seizoen van ’13 Reasons Why’ én Hannah Baker doet mee

Netflix zelf heeft het nog niet officieel bevestigd, maar schrijver van ’13 Reasons Why’ Brian Yorkey heeft, samen met enkele acteurs, in een interview aan ‘The Hollywood Reporter’ gezegd dat er een tweede seizoen komt. En da’s niet alles. Hannah Baker doet zelfs mee. Hoe ze dat gaan aanpakken lees je hier.

Er waren al geruchten over een tweede seizoen van 13 Reasons why. Maar niemand wist eigenlijk hoe ze dat konden aanpakken. En we zitten met zoveel vragen: “Wat is Tyler van plan?”, “Gaat Alex dood?”, “Wordt Bryce vervolgd?” en “Als er een tweede seizoen komt, zal Hannah daar deel van uit maken en hoe expliciet zal alles in beeld komen?”. Deze vragen beantwoorden de schrijver van de reeks, Brian Yorkey, samen met enkele castleden aan The Hollywood Reporter.

Wat is Tyler van plan?

Tyler bleek Hannah’s stalker te zijn. Vanaf het moment dat dat uitkwam werd het personage volledig genegeerd door de groep tieners die het onderwerp zijn van de tapes die Hannah achterliet. Hij kreeg ook bakken kritiek over hem heen. Het karakter is dan diep gegaan. Op het einde van het seizoen koopt hij een wapen en opent hij een doos. Daarin zitten blijkbaar explosieven. Wil hij zijn klasgenoten vermoorden? Komt er een schietpartij op de school?

Volgens de acteur die Tyler vertolkt, Devin Druid, is dit “een logische stap voor het karakter. Ik ben ervan overtuigd dat dat er meer te vertellen is. De reeks maakt praten over geestesziektes, pesten en (seksuele) intimidatie aanvaardbaar.”

Netflix/Screenshot

Gaat Alex dood?

Op het einde van het seizoen raakte bekend dat Alex neergeschoten is. Sommige fans gaan ervan uit dat Tyler het schot loste. Anderen denken dat hij zelf uit het leven wilde stappen. Acteur Miles Heizer laat weten dat het het tweede is.

“Het was interessant om de gelijkenissen tussen Alex en Hannah te zien. Er waren heel het seizoen lang tekens.” Hij zegt ook dat het niet is omdat het karakter een poging ondernam dat hij daarom uit de reeks verdwijnt. “Dat is dus iets anders waar weinig over gepraat wordt: veel mensen beseffen niet dat veel pogingen mislukken. Ik ben er zeker van dat er heel wat om te doen gaat zijn. Het zou interessant zijn om daar dieper op in te gaan.”

Netflix/Screenshot

Wordt Bryce vervolgd?

Bryce is de persoon die Hannah en Jessica verkrachtte. In de reeks is hij niet berecht. Maar volgens schrijver Brian Yorker, wordt daar dieper op ingegaan in seizoen twee. “Er loopt een fucking verkrachter vrij rond op die school en die is niet berecht. En een van de slachtoffers is nog in leven en wordt geconfronteerd met het feit dat ze een verkrachting overleefd heeft. Dat is een heel belangrijk verhaal om te vertellen.”

Volgens Miles Heizer wil iedereen Bryce zien neergaan. En de actrice die Jessica neerzet hoopt voor haar personage dat hij de gevangenis in moet. Maar hij is niet de enige die berecht moet worden. De ouders van Hannah hebben klacht ingediend tegen de school. “Dat gebeurt vaker dan je zou denken”, volgens Yorkey.

Netflix/Screenshot

Maar vooral: maakt Hannah deel uit van seizoen 2

Het is niet omdat Hannah dood is, en dat alle tapes beluisterd zijn, dat ze geen deel meer uitmaakt van de reeks. “Een van de dingen die belangrijk zijn voor de serie is dat verleden en heden door elkaar lopen”, zegt Yorkey, “en Hanna’s verhaal is allesbehalve volledig verteld”. Hopelijk komen er dan niet nog meer tapes boven water.

Netflix/Screenshot

Hoe expliciet komt alles in beeld in het tweede seizoen?

De reeks kreeg heel wat kritiek over zich heen over hoe alles in beeld werd gebracht, gaande van de verkrachtingen tot de zelfdoding van Hannah. Netflix heeft daardoor een waarschuwing bij de reeks gezet. De reeks kan dialoog over zware onderwerpen uitlokken, maar kan ook een trigger zijn voor mensen met psychische problemen.

Volgens Yorkey moeten die dingen moeilijk om te zien zijn. “Als het gemakkelijk was om te kijken, dan verkopen we iets dat we niet willen verkopen.” Het wordt zeker belangrijk om daarover te praten bij het schrijven van het tweede seizoen.

13 Reasons Why is dé Netflixhit van het moment. Rond de reeks is enorm veel controverse ontstaan nadat het hoofdpersonage, Hannah Baker, expliciet in beeld uit het leven stapt.

Zit je zelf met vragen over zelfdoding? Bel dan de Zelfmoordlijn op het nummer 1813.

Bekijk de trailer van 13 Reasons Why hier:

Netflix/Screenshot

Gesponsorde artikelen