Huis kopen via akkoord per e-mail? Rechtbank zegt “neen”, maar minister De Croo gaat het toch mogelijk maken

Huis kopen via akkoord per e-mail? Rechtbank zegt “neen”, maar minister De Croo gaat het toch mogelijk maken

Is een e-mail nu bindend als je een akkoord hebt over de aankoop/verkoop van een huis of niet? De Antwerpse rechtbank besliste deze week plots dat een mail niet geldt als bewijs. Terug naar het stenen tijdperk dus… Maar minister van Digitale Agena Alexander De Croo (Open Vld) plooit niet: hij gaat het toch bindend maken, door een juridisch achterpoortje over e-mail te sluiten.

Vanaf wanneer is een verkoop ‘gesloten’ of een contract ‘bindend’? Juridisch gezien soms een belangrijke vraag, als één van de twee partijen plots terugkomt op dat akkoord. Wel, in principe is het mondelinge akkoord van beide partijen al bindend, een handtekening hoeft zelfs niet, laat staan dat je bij de notaris moet langsgegaan zijn.

Alleen, dat bewijzen is een andere zaak, als het akkoord mondeling gegeven is. Een e-mail is vandaag bij de koop van een huis heel normaal: veel kopers en verkopers gebruiken het om misverstanden te vermijden en duidelijk te maken dat de deal rond is.

Wereldvreemde rechters

Maar het Antwerpse hof van Beroep ging eind vorig jaar even een paar decennia terug in de tijd. Want het oordeelde dat een e-mail niet geldt als bewijs. De zaak die voorkwam ging over kopers die via mail hadden onderhandeld over een huis, en met de verkopers een akkoord hadden. De kopers, de verkoper en de vastgoedmakelaar waren het eens over de prijs, en deelden zelfs de verkoopovereenkomst via e-mail, maar die werd nooit getekend. De deal sprong uiteindelijk toch nog af.

De kopers waren pissed natuurlijk, en vonden dat er wel een verkoop was gesloten. De rechtbank in Turnhout ging daar ook van uit: prijs en goed waren overeen gekomen. De verkoper moest schadevergoeding betalen. Maar in beroep oordeelde het hof in Antwerpen dus plots dat een e-mail niet meer geldt als bewijsmiddel. E-mails zijn volgens de rechtbank ‘geen begin van bewijs door geschrift’. Heel vreemd, want in 2013 oordeelde een rechtbank in Gent nog dat een sms’je met een bevestiging van verkoop van een huis wél genoeg was.

Wereldvreemd natuurlijk, die beslissing van de rechters. Dat zegt minister De Croo niet luidop, maar hij gaat er wel snel iets aan doen. E-mails juridisch bindend maken, en digitale documenten even bindend maken als papier, het is deel van de ‘digital act’ een initiatief van De Croo. “De wetgeving moet zich aanpassen aan het digitale tijdperk. Het kan niet zijn dat mensen die te goeder trouw handelen en via een e-mail een akkoord bereiken met lege handen komen te staan”, zegt minister De Croo aan De Tijd.

Om zeker te zijn gaat De Croo het laatste juridische achterpoortje bij e-mails sluiten, zodat die wel degelijk op gelijk voet staan als een papieren document. De aanpassing komt er snel, en dan is de huidige onduidelijkheid, gecreëerd door de Antwerpse rechtbank, meteen ook weg. Wie een akkoord over een verkoop bereikt, heeft dan meteen een duidelijk bewijs in handen.

Gesponsorde artikelen