Huiszoekingen in Brussel en Parijs naar betonbedrijf dat IS gefinancierd heeft

Huiszoekingen in Brussel en Parijs naar betonbedrijf dat IS gefinancierd heeft

Een speciale politie-eenheid heeft een inval gedaan op een adres in Brussel in het onderzoek naar het Franse bedrijf Lafarge. Dat laat het federaal parket weten in een persbericht. De betonproducent zou terreurorganisatie Islamitische Staat massaal gefinancierd hebben. Het onderzoek wordt in samenwerking met de Franse inlichtingendiensten gevoerd. Ook in Frankrijk viel de politie vandaag op meerdere adressen binnen.

Vorig jaar al publiceerde de Franse krant Le Monde het verhaal van Lafarge, tegenwoordig LafargeHolcim. De Frans-Zwitserse betongigant wordt ervan verdacht dat het terreurgroep IS gefinancierd heeft tijdens de burgeroorlog in Syrië en Irak. De CEO van het bedrijf stapte eerder dit jaar op toen uit een intern onderzoek bleek dat er aan gewapende groepen in Syrië geld betaald werd “om de fabriek in het land draaiende te houden”. De conclusie van het onderzoek luidde dat er “significante beoordelingsfouten” gemaakt waren.

Honderdduizenden tot miljoenen euro’s

De Syrische vestiging van Lafarge viel in 2014 in de handen van IS. Het is niet precies geweten hoeveel geld er van Lafarge naar de terreurgroepering ging, maar er wordt over honderdduizenden tot miljoenen euro’s gesproken. LafargeHolcim is één van de grootste en belangrijkste cementproducenten ter wereld.

Vanmorgen zijn speurders tegelijkertijd binnengevallen op adressen in België en in Frankrijk. Ook in Parijs vonden er een huiszoeking plaats op een vestiging van de betongigant. Of er in Brussel of Parijs ook documenten geconfisqueerd werden, is niet geweten. Er werd in België niemand gearresteerd in verband met de zaak. Dat meldt de VRT.

Gesponsorde artikelen