‘I Just Killed My Dad’ op Netflix zorgt voor verontwaardiging op sociale media

Sinds deze week staat de documentaire I Just Killed My Dad op Netflix. Die volgt het verhaal van Anthony Templet, een 17-jarige jongen die zijn vader doodschoot. In eerste instantie lijkt het een kant-en-klaarverhaal, maar al snel blijkt er veel meer achter te zitten. Het internet reageert alvast verdeeld op de documentaire, de moord en de straf die de jongen kreeg.

(Opgelet: dit artikel bevat spoilers)

De nieuwste true crime-hype op Netflix is I Just Killed My Dad. In deze driedelige documentairereeks zie je als kijker het proces rond de jonge Anthony Templet uit Louisiana. In 2019 vermoordde hij zijn vader, waarna de politie meteen een onderzoek begon. Maar wanneer meer en meer mensen op de hoogte werden gesteld van de gebeurtenis, kwamen er andere waarheden aan het licht. De reacties op sociale media zijn alvast verdeeld.

I Just Killed My Dad

Netflix staat bekend om zijn ruim assortiment aan misdaaddocumentaires. De nieuwste op dat lijstje is I Just Killed My Dad over de moord op Burt Templet. Templet woonde samen met zijn zoon Anthony in Baton Rouge, Louisiana toen hij in 2019 werd vermoord in zijn eigen huis. Na de moord bekende zijn zoon Anthony al snel aan de politie, waarna hij meteen werd meegenomen.

In eerste instantie lijkt het een simpele moordzaak, maar dat was het allesbehalve. Tijdens het onderzoek botste de politie namelijk op heel wat opvallende getuigenissen en bewijzen. Zo bleek dat Burt Templet jarenlang zijn ex-vrouw mishandelde. Toen Anthony vijf jaar oud was, ontvoerde zijn vader hem naar Baton Rouge, waarna hij zijn moeder nooit meer terugzag.

In de jaren die volgden sloot Burt zijn zoon op en verbood hij hem om naar school te gaan of om te gaan met kinderen uit de buurt. Op die manier vervreemde Anthony volledig van de buitenwereld, wat hem, in combinatie met de mishandeling van zijn vader, tot deze daad dreef.

Straf

De documentaire focust op het verhaal van Anthony, maar ook op dat van zijn wanhopige moeder Teresa en zijn stiefmoeder Susan. Zij waren allemaal slachtoffer van Burt en doen hier hun verhaal. Maar naast het verhaal gaat het ook over hoe de straf van Anthony verliep en welke impact die maakte op het Amerikaans rechtssysteem.

Bij de moord was Anthony Templet 17 jaar oud, maar werd hij toch als meerderjarige in verdenking gesteld van moord met voorbedachten rade. De jongen zelf sprak van zelfverdediging, maar verschillende bewijzen toonden aan dat hij schoot om te doden.

Later in de documentaire kwam de rest van de waarheid naar boven, waaruit blijkt dat Anthony het wel degelijk als zelfverdediging zag. Niet per se omdat zijn vader hem op dat specifieke moment fysiek aanviel, maar wel omdat hij hem al jarenlang manipuleerde, controleerde en zowel fysiek als emotioneel mishandelde.

Reacties

Uiteindelijk werd Anthony vrijgesproken onder voorwaarden. Maar daarover zijn de reacties op het internet verdeeld. Enkele kijkers vinden dat de jongen terecht op vrije voeten is, terwijl anderen toch vinden dat hij had moeten opdraaien voor de moord.

Toch zijn de meeste reacties in het voordeel van Anthony. “Ik hoop dat hij nu gelukkig is”, klinkt het bij velen.

Meer
Lees meer...