“I really don’t care do u?”: Melania Trumps jas veroorzaakt ophef na bezoek aan centrum voor migrantenkinderen

“I really don’t care do u?”: Melania Trumps jas veroorzaakt ophef na bezoek aan centrum voor migrantenkinderen

Melania Trump heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Maar alle aandacht ging naar de jas die ze droeg. Daarop stond de boodschap ‘I really don’t care do u?’ geschreven. Een pijnlijke keuze, één dag nadat president Donald Trump z’n beleid omtrent de scheiding van migrantenkinderen en hun families bijstuurde.

De boodschap stond in grote letters op de achterkant van haar jas. Op de sociale media kreeg Melania Trump een storm van kritiek over zich heen. Ondertussen weigerde ze aan journalisten alle commentaar over de keuze voor haar jas. Die is overigens afkomstig van kledingketen Zara, waar je hem voor 29 euro al kunt kopen. Haar woordvoerder weigerde ook commentaar, maar bekritiseerde vooral de media die meer aandacht hebben voor een jas dan voor de kinderen in het migrantencentrum.

Gelukkig kwam president Donald Trump met de verlossende tweet: Melania droeg de jas wel degelijk bewust, maar het was haar bedoeling om de “Fake News Media” te bekritiseren.

Verzoening

Het is ook opvallend dat ze deze jas heeft mogen dragen van het Witte Huis. Daar hadden ze immers toch kunnen voorzien dat dit niet in goede aarde zou vallen tijdens een bezoek aan een centrum voor migrantenkinderen. Melania droeg de jas overigens nog niet toen ze in Texas aankwam. De tekst staat in contrast met de boodschap die ze zelf kwam verkondigen tijdens haar onverwachte bezoek aan de grensstreek. Ze wou kinderen helpen die gescheiden zijn geweest van hun families.

In het centrum zitten ook enkele kinderen die het slachtoffer zijn geworden van het omstreden beleid van Trump. Duizenden kinderen zijn van hun ouders gescheiden toen ze de grens tussen Mexico en de VS wilden oversteken. De ouders werden gearresteerd, de kinderen zijn ondergebracht in strafkampen. De enorme druk van buitenaf zette de president er toch toe aan om zijn beleid aan te passen, en het bezoek van Melania kan dus als een soort verzoening van de Trumps gezien worden. Helaas zet die ene jas dus al haar goede bedoelingen op de helling.

Onduidelijkheid

Intussen bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over wat Trump nu juist gaat doen om de families te herenigen. Zo heeft hij wel het bevel gegeven om gezinnen niet meer te scheiden wanneer ze aan de grens worden opgepakt, maar het lot van de 2.300 kinderen die al uit hun familie weggenomen zijn, blijft onzeker. Trump heeft op een militaire basis zo’n 20.000 bedden laten klaarzetten, maar het is niet duidelijk of die enkel voor kinderen, dan wel voor hele gezinnen bedoeld zijn. Bovendien mogen kinderen volgens de Amerikaanse wetgeving niet langer dan 20 dagen worden opgesloten.

Het ministerie van Justitie in Washington DC zou intussen wel al aan de rechter gevraagd hebben om een uitzondering te maken voor de migrantenkinderen. Als zij wel langer dan 20 dagen mogen worden vastgehouden, dan kunnen ze dus herenigd worden met hun ouders en familie.

Gesponsorde artikelen