Iedereen is er dol op, maar zijn minigroenten eigenlijk even gezond als de normale variant?         

Iedereen is er dol op, maar zijn minigroenten eigenlijk even gezond als de normale variant?         

We hebben ze allemaal al zien staan in de supermarkt: de emmertjes met minigroentjes. Kinderen en volwassenen zijn er dol op, omdat ze zo hapklaar én gezond zijn. Maar zijn die dwerggroenten net zo gezond als hun grote broertjes? En wat met voorgesneden groenten? 

Minigroenten

Het goeie nieuws eerst: minigroenten zijn net zo gezond als hun grotere varianten. En nog leuker nieuws: soms zijn ze zelfs smaakvoller, omdat hun groeiperiode korter is.

Hoe kom je nu aan minigroenten? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan groenten die een ‘normaal’ formaat hebben simpelweg wat eerder oogsten. Denk maar aan asperges, komkommers of wortels. Als je jonge vruchten gaat oogsten, prikkel je de plant ook om blijvend veel kleine vruchten te geven in plaats van enkele grote.

Andere planten hebben zich ontwikkeld tot een versie waarvan de vruchten of bladeren niet groter kunnen worden. Dat is zo met kerstomaten, minipaprika’s, mini-aubergines en ook komkommers (ja, ook komkommers). Deze vruchten kun je zo lang als je wil aan de plant laten hangen, maar ze zullen niet groter worden. Zaadjes voor minivruchten kun je tegenwoordig ook al in verschillende winkels vinden.

En wat met voorgesneden groenten?

Zijn de zakjes met keurig gesneden groentjes of geraspte wortelen net zo voedzaam als de verse groenten die je zelf nog moet snijden?

Het verlies aan vitamines is ook bij voorgesneden groenten vrij beperkt. Dat komt omdat er geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. Er gaan natuurlijk wat vitamientjes verloren, maar dat is ook het geval als je je zelf gesneden groenten en fruit gaat bewaren.

Ook de kans op ziekmakende bacteriën in voorgesneden groenten is heel erg klein door de strenge hygiëneregels. De koudeketting moet strikt gerespecteerd worden.

Maar pas op: voorgesneden groenten en fruit bederven wel sneller. Dat komt doordat zuurstof en bacteriën op de producten kunnen inwerken. Er wordt geprobeerd om dat te vermijden door in de lucht in de zakjes minder zuurstof en meer koolzuur te steken, maar toch kunnen we zo’n voorgesneden groenten en fruit best niet langer bewaren dan de houdbaarheidsdatum voorschrijft.

iStock

Gesponsorde artikelen