Left Right
scrollTop top

Iedereen roept zich uit als winnaar in Antwerpen ondanks monsterscore van De Wever (N-VA)


Iedereen roept zich uit als winnaar in Antwerpen ondanks monsterscore van De Wever (N-VA)

De stemmen zijn ook in Antwerpen bijna geteld en dus houden de kopstukken hun speeches. Ondanks de verpletterende overwinning van N-VA probeert iedereen zijn uitslag als overwinning te doen overkomen. Wouter Van Besien (Groen), Philippe De Backer (Open Vld), Jinnih Beels (sp.a) en zelfs Kris Peeters (CD&V) doen hun uitslag overkomen als een overwinning …

N-VA en Bart De Wever behoudt bijna zijn monsterscore van zes jaar geleden in Antwerpen en verpletterd iedereen met 75.024 voorkeursstemmen. Sp.a moet het stellen met 11,6 procent, Kris Peeters brengt zijn CD&V zelfs maar tot 6,9 procent en de Open Vld van Philippe De Backer blijft steken op 5,7 procent. Groen stijgt wel veel, maar kan zijn ambities om burgemeester te worden geen kracht bijzetten.

Peeters rijkt hand aan De Wever

Kris Peeters had voor de verkiezingen gezegd dat hij burgemeester wou worden met 5 procent, maar komt daar nu met een resultaat van 6,9 procent toch op terug. “Met dit resultaat is die ambitie irrealistisch”, zei Peeters in een eerste reactie.

Toch denkt de CD&V-lijsttrekker aan besturen. “Ik denk dat we met deze uitslag wel deel kunnen uitmaken van een stadsbestuur dat onze visies deelt”, rijkt Peeters de hand aan Bart De Wever, die volgens hem aan zet is. Zelf blijft hij wel optimistisch over zijn verdere carrière. “Dit is zeker niet het einde.”

Later liet Kris Peeters wel weten aan Het Nieuwsblad geen schepen te zullen worden in Antwerpen.

Beels (sp.a): “Antwerpenaar ziet het nog niet”

Jinnih Beels gaf wel haar nederlaag toe. “Het resultaat is niet wat we gehoopt hadden. We gaan niet flauw doen, ik had liever veel hoger gescoord”, reageert het kopstuk van de sp.a-lijst.

Toch keerde ook Beels al heel snel haar verhaal om naar een halve overwinning. “Dit is niet de oorlog die we verloren hebben, wel een gevecht. We kwamen van heel ver. De Antwerpenaar ziet het misschien nog niet, maar ik zie het wel”, besluit ze. Sp.a behaalt uiteindelijk 11,6 procent en krijgt 6 zetels, de helft van zes jaar geleden.

Van Besien (Groen): “Groene zondag”

Groen mag wel pronken met een mooi resultaat, al schiet Wouter Van Besien daar niet veel mee op. Zijn partij strandt op 18,4 procent (+10,4%), maar zijn gedroomde linkse, progressieve coalitie is niet mogelijk. Ook qua voorkeurstemmen wordt Van Besien zwaar geklopt door Bart De Wever (N-VA).

“We kunnen spreken van een groene zondag. De huidige coalitie verliest van haar pluimen. We zijn geen kandidaat om deze coalitie op de been te helpen, maar we willen wel ons programma waarmaken”, reageert Van Besien. Hoe hij dat precies wil doen, is wel niet duidelijk.

De Backer (Open Vld): “Doordoen in coalitie”

Philippe De Backer lijkt wel opnieuw met de N-VA in de coalitie te stappen. Nochtans haalt zijn Open Vld maar 5,7 procent van de stemmen en moeten ze tevreden zijn met twee zetels.

“Ik ben blij dat de coalitie (N-VA, Open VLD en CD&V) voort kan doen. We moeten dat ook doen. We willen blijven wegen op deze coalitie”, zegt De Backer die zich direct daarna verzoenend richt tot De Wever.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339