Iedereen X-Men: deze normale dingen die iedereen kan, zijn eigenlijk mutaties

Iedereen X-Men: deze normale dingen die iedereen kan, zijn eigenlijk mutaties

Mensen zijn rare dieren en die hebben zo hun eigen trekjes. Maar een aantal van de dingen die wij als perfect normaal zien, zijn eigenlijk mutaties. Ben jij stiekem ook een X-Man? Spoilers: waarschijnlijk wel. 

1. Je kan melk drinken

iStock
Ok, toegegeven, het klinkt niet als een superpower, maar dat is het eigenlijk wel. Oorspronkelijk konden we het namelijk niet. Zodra we konden koeien domesticeren en we dus hun melk wilden drinken, ontwikkelde ons lijf het lactase-enzym. Daardoor reageren we niet op koeienmelk. Mensen die lactose-intolerant zijn, zouden oorspronkelijk dus de regel zijn, niet de uitzondering.

2. Je hebt ros haar

iStock
Dat weet je waarschijnlijk al: vier tot vijf procent van de mensen heeft de mutatie die ros haar ‘veroorzaakt’. In Noord-Europa hebben we veel meer kans op rood haar dan, maar ook bij ons zou het gen langzaamaan aan het uitsterven zijn. Dat komt waarschijnlijk door de globalisatie aan de ene kant en de toegenomen diversiteit aan de andere kant.

3. Je hebt geen wijsheidstanden

iStock
Iedereen die er wel heeft (gehad), zal het je zeggen: waarschijnlijk heb je er meer miserie mee dan iets anders. Ze hebben ook geen nut: het is een beetje zoals je appendix. Je hebt er en als je er hebt, dan wil je er waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. Maar als vroegmoderne mens hadden we die tanden nodig om de droge en stevige planten te kunnen eten die toen groeiden. Door ons huidige agrarisch systeem, zijn planten zachter, onze kaken smaller en hebben we dus steeds vaker geen wijsheidstanden. Als je er geen hebt: proficiat. Je bent een mutant.

Gesponsorde artikelen