Ieren wijzen May op gevolgen ‘harde’ brexit: grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland

Ieren wijzen May op gevolgen ‘harde’ brexit: grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland

De regering van Ierland vreest dat de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie op niets zullen uitdraaien. Zo zal de Britse regering wellicht weigeren om een eventuele douane-unie met de EU te overwegen. Door de douane-unie kunnen EU-lidstaten met elkaar handel drijven zonder importheffingen of andere handelsbarrières. 

Sleutelfiguren van de Ierse regering hebben aangegeven dat het plan van de Britse premier Theresa May (Conservatieve Partij) om de douane-unie te verlaten een harde grens tussen Noord-Ierland, dat bij het VK hoort, en de Republiek Ierland onvermijdelijk maakt. Dat melden de Britse krant The Guardian en de nieuwssite Business Insider. Volgens een aantal Ierse regeringsleden zullen de onderhandelingen met de EU daardoor ook “op ieder moment kunnen mislukken”.

Door de douane-unie kunnen EU-lidstaten met elkaar handel drijven zonder importheffingen of andere handelsbarrières.

De Ierse regeringsleider Leo Varadkar (Fine Gael) zal officieel zijn bedenkingen uiten tegenover de Britse regering tijdens een meeting met May in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast.

“Grenscontroles onvermijdelijk”

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar voor de Europese Commissie, zei vorige week nog dat grenscontroles tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek “onvermijdelijk” zijn als het VK de douane-unie en de interne Europese markt verlaat. “Het is belangrijk om eerlijk te zijn,” klonk het. “Een Brits besluit om de douane-unie te verlaten zou grenscontroles onherroepelijk maken.”

Nochtans sloot May vorige week expliciet uit dat het VK in de huidige of een nieuwe douane-unie blijft met de EU na de brexit. Ze gaf aan voor een “sterk gestroomlijnde douaneregeling” of een “nieuwe douaneregeling” met de EU te zijn.

Britse regeringsleden hebben hiervoor een tijdlang via de pers gekibbeld over de kwestie van de douane-unie. Zo zei Brits minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd dat ze een “open-mind” had over het onderwerp. Minister van Volkshuisvesting Dominic Raab verklaarde dan weer dat “we in welke douane-unie dan ook zullen plaatsnemen. Althans niet zoals we die in de internationale handelspraktijk kennen”.

De EU had de Britten eerder al gewaarschuwd dat een brexit zou leiden tot een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, die bij de EU blijft. Heel wat EU-functionarissen noemen de kwestie rond de douane-unie “een nieuw breekpunt”.

‘Harde’ grens?

In december bereikten de VK- en EU-onderhandelaars een akkoord over de eerste fase van de onderhandelingen. Het ging om een overeenstemming over voornamelijk de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en Britse burgers in de EU en de rekening die de Brits regering bij vertrek uit de EU moet betalen. De Ierse grenskwestie werd nog even in de diepvriezer gestoken.

Britse regeringsleden zoals minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd en minister van Financiën Philip Hammond willen net dat het VK wél nauw verboden blijft met de douane-unie en de interne Europese markt om economische moeilijkheden en een ‘harde’ Ierse grens te vermijden. Maar onder andere minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en minister van Internationale Handel Liam Fox zijn tegen.

Bovendien moet May de Noord-Ierse, unionistische DUP-partij aan haar kant zien te houden. Partijleidster Arlene Foster heeft al laten weten dat ze geen steun zal verlenen aan voorstellen, die een ‘harde’ grens tussen Noord-Ierland en Ierland zouden impliceren.

Een mogelijke oplossing is om de Ierse grens open te houden en de harde grens te verplaatsen naar de Ierse Zee. Maar ook die optie krijgt geen steun van de DUP omdat dit in feite een verenigd Ierland creëert, buiten de grenzen van het VK.

Gesponsorde artikelen