Ierland bereidt zich voor op de zwaarste storm in 50 jaar

Ierland bereidt zich voor op de zwaarste storm in 50 jaar

Terwijl wij hier in België genieten van een heerlijke Indian Summer, houdt Ierland z’n hart vast voor de orkaan Ophelia. Die zal vannacht de westkust van het land bereiken. Tegen dan zal het echter niet meer gaan om een orkaan, maar om een tropische storm. En wel de hevigste in 50 jaar. 

Hevige orkanen lijken voor de meeste Europeanen een ver-van-mijn-bedshow. Maar voor Ierland komt het nu wel heel dichtbij. Orkaan Ophelia die ontstaan is boven de Atlantische Oceaan zal vannacht de Ierse kust bereiken. Scholen aan de westkust van Ierland krijgen het advies morgen de deuren te sluiten en de autoriteiten waarschuwen voor stroompannes in verschillende delen van het land.

Orkaan Ophelia

Ophelia is momenteel een orkaan van categorie 3. Daardoor is het de meest oostelijke orkaan van dat niveau sinds het begin van de waarnemingen in 1851. De orkaan zal boven Ierland echter afzwakken tot een tropische storm, waarna hij verder zal trekken naar Schotland en Noorwegen.

Ophelia zal dus als tropische storm over Ierland razen, maar dat betekent niet dat ze geen schade zal aanrichten. Zelfs als tropische storm zal ze nog steeds windstoten tot 130 km per uur veroorzaken. Waardoor er een grote kans is op omgewaaide bomen die schade kunnen aanrichten, maar ook kunnen zorgen voor hevige verkeershinder. Verder wordt er ook gevreesd voor overstromingen en elektriciteitspannes. Aan de Ierse westkust is code rood van kracht, de hoogste in Ierland. Voor het binnenland geldt code oranje.

Orkaan Debbie

De laatste keer dat Ierland getroffen werd door een gelijkaardige storm was in 1961. Toen raasde orkaan Debbie met windstoten tot 180 km per uur over het land. De storm richtte een totale ravage aan en maakte 18 dodelijke slachtoffers en meer dan 50 mensen raakten (ernstig) gewond.

Gesponsorde artikelen