Ierland is het eerste land ter wereld dat niet meer in fossiele brandstoffen investeert

Ierland is het eerste land ter wereld dat niet meer in fossiele brandstoffen investeert

Ierland is het eerste land in de wereld dat investeringen in energie uit fossiele brandstoffen gaat verbieden. Het Ierse parlement heeft een wet goedgekeurd die het niet meer mogelijk maakt geld te steken in de sector.

Het heeft twee jaar geduurd voor de kogel door de kerk was, maar uiteindelijk heeft het parlement de wet goedgekeurd. Daarin staat dat er geen overheidsgeld meer gebruikt mag worden voor fossiele brandstoffen. Dat is een historische beslissing en een wereldprimeur voor Ierland.

Ierland gaat daarom z’n aandelen ter waarde van 300 miljoen euro uit 150 energiebedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, terughalen. De komende vijf jaar zullen die allemaal te koop worden aangeboden. Noorwegen is ook hard aan het werken om zich uit vervuilende energiebedrijven terug te trekken, maar daar hebben ze het niet in een wet gegoten.

Duidelijke boodschap

Volgens parlementslid Thomas Pringle, die het voorstel had ingediend, moet er wereldwijd dringend gestopt worden met investeringen in een sector die zo zwaar weegt op de klimaatverandering. “Ierland heeft met deze wet een duidelijke boodschap verzonden: het Ierse volk en de internationale gemeenschap zijn klaar om na te denken en te handelen op korte termijn.”

Ierland staat niet alleen, want al honderden instellingen hebben beslist hun geld terug te trekken uit fossiele brandstoffen. Daarbij zijn ook grote steden zoals Parijs, Kopenhagen, Stockholm en Washington DC.

Gesponsorde artikelen