Ierse vrouwen tweeten live over hun tocht naar een abortus in Groot-Brittannië

Ierse vrouwen tweeten live over hun tocht naar een abortus in Groot-Brittannië

Onder de hashtag #TwoWomenTravel reizen twee vrouwen vandaag van Groot-Brittannië naar Ierland, op zoek naar een abortus. Abortus is nog steeds verboden in de republiek Ierland, en de vrouwen willen met hun hashtag de aandacht trekken van Enda Kenny (Fine Gael), de Ierse eerste minister. Het laatste jaar gaan er steeds meer stemmen op in Ierland om abortus te legaliseren, maar om dat waar te maken, moet de grondwet aangepast worden.

“Bedankt, Enda Kenny, om er voor te zorgen dat we nog eens het huis uitkomen”, da’s de sarcastische boodschap waarmee de Twitteraccount #TwoWomenTravel aandacht proberen te trekken voor de Ierse abortuskwestie. De tweets worden geschreven door twee vrouwen die vandaag van Ierland naar Groot-Brittannië trekken voor een abortus. De hele reis wordt live getweet, en in elke pijnlijke boodschap taggen ze Enda Kenny (Fine Gael), de Ierse eerste minister.

De twee beschrijven hun boodschap zelf als: “twee vrouwen, één procedure, 48 uur weg van huis.” In elke tweet wordt duidelijk hoe pijnlijk de hele tocht is. Rond vijf uur ’s ochtends vertrekken de vrouwen richting Engeland, op de middag zitten ze in een wachtkamer. “In een andere wereld waren we nu al terug thuis.”

10 vrouwen per dag

Ierland is één van de weinig landen in de Europese unie waar abortus nog verboden is. Hoewel er geen precieze cijfers zijn, wordt er geschat dat er alle dagen ongeveer 10 vrouwen per dag van Ierland naar Groot-Brittannië reizen. Da’s echter niet voor iedereen: vaak komt er een vliegtuigreis en een overnachting bij kijken en dus ook een stevig prijskaartje

Twee maanden geleden veroordeelde de VN Ierland omdat ze in 2011 een vrouw verboden hadden om abortus te plegen. De foetus van de vrouw had een aangeboren afwijking en zou voor of kort na de geboorte sterven.

Grondwet aanpassen

Om abortus wettelijk te maken, moet de Ierse grondwet echter aangepast worden en de politieke onwil is heel groot. Aangezien de grootste politieke partijen van oorsprong katholiek zijn, en ze hun religieuze aanhang niet willen kwijtraken, durven zeg geen grote beloftes maken.

Een referendum lijkt dus de enige uitweg. Om er voor te zorgen dat dat er komt, zijn er doorheen het hele land campagnes die pleiten om het achtste amendement van de grondwet af te schaffen. Ook veel campagnes en na de verkiezingen kwam er echter geen oplossing. Ook Kenny’s party, Fine Gael, maakte geen beloftes.

De twee vrouwen achter #TwoWomenTravel zijn in totaal 48 uur onderweg. Je kan hun reis volledig volgen. Enda Kenny heeft nog niet op het initiatief gereageerd.

Gesponsorde artikelen