Iets nieuw: verplicht zonnepanelen op je dak. Goed idee?

Iets nieuw: verplicht zonnepanelen op je dak. Goed idee?

Kan je mensen verplichten om zonnepanelen op hun dak te leggen? Als het aan de SP in Amsterdam ligt wel. Lijsttrekker en wethouder Laurens Ivens presenteerde er een opmerkelijk plan.

Volgend jaar zijn het ook in Nederland gemeenteraadsverkiezingen, en de SP pakt nu zaterdag uit met z’n programma. Die SP heeft met Laurens Ivens momenteel de schepen van Bouwen en Wonen, Wijkaanpak, Dierenwelzijn en Stadsdeel Noord in handen. En Ivens heeft een ambitieus plan voor de volgende legislatuur.

De SP in de stad wil Amsterdammers verplichten hun dak beschikbaar te stellen voor de aanleg van gemeentelijke zonnepanelen. Ivens zegt dat er “al lang gesproken wordt over verduurzaming, maar het nu gewoon geregeld gaat worden”.

Werklozen

“We laten werklozen zonnepanelen aanleggen, en we accepteren het niet als mensen weigeren mee te werken”, zegt hij. En: “Vastgoedeigenaren die tegenwerken, verdienen een boete voor hun klimaatonvriendelijke gedrag.”

In het plan van Ivens verdient de gemeente met de opbrengst van de stroom de panelen terug. In ruil worden de eigenaren van die daken zelf eigenaar van de zonnepanelen vanaf het moment dat de gemeente de investering in de panelen heeft terugverdiend.

Of dat allemaal geen inbreuk is op het eigendomsrecht? Even moet toegeven dat het “nog wat juridisch uitzoekwerk” vergt. Maar hij argumenteert dat de zaak vergelijkbaar is met de leegstandsboete die Amsterdam nu al kan opleggen als gemeente.

Gesponsorde artikelen