IJsbeer 700 kilometer van thuisbasis aangespoeld tijdens zoektocht naar voedsel: oorzaak ligt bij klimaatopwarming

IJsbeer 700 kilometer van thuisbasis aangespoeld tijdens zoektocht naar voedsel: oorzaak ligt bij klimaatopwarming

Op het Russische schiereiland Kamchatka is een ijsbeer opgedoken, maar liefst 700 kilometer van zijn thuisbasis. Milieuactivisten leggen de schuld bij de klimaatverandering. De ijsbeer zag er uitgeput en uitgemergeld uit. De dieren hebben het steeds moeilijker om genoeg voedsel bij elkaar te sprokkelen.

De ijsbeer zou gereisd zijn vanuit Tsjoekotka, de meest noordoostelijk gelegen regio van Rusland. Dat melden verschillende Russische media. Milieuactivisten menen dat het dier totaal de richting kwijt geraakt was terwijl het op een stuk ijs door wateren dreef.

(Onomkeerbaar: ijsbeer sterft deze eeuw nog uit.)

“De Noordpool wordt warmer door de klimaatsverandering”, zegt Vladimir Chuprov van de Russische afdeling van Greenpeace aan de Britse krant The Guardian. “Daardoor wordt het jachtgebied van de ijsberen kleiner. Het ijs smelt en ijsberen zoeken nieuwe manieren om te overleven. Dat lijkt voor sommigen het gemakkelijkste door naar mensen te komen.”

(Deze fotoreeks toont hoe vreemd ijsberen eruitzien in een zoo.)

Reddingsoperatie

Dorpsbewoners hebben de ijsbeer in de watten gelegd door hem vis te geven. Ze hebben ook een filmpje gepubliceerd waarop het dier bij mensen te zien is zonder dat hij hen aanvalt.

De autoriteiten in Kamchatka gaan later deze week een reddingsoperatie opzetten. Ze zijn van plan om het dieren te verdoven en zullen hem dan terug naar Tsjoekotka vervoeren per helikopter.

IJsberen worden zwaar getroffen door de klimaatsverandering omdat ze ijs nodig hebben om te overleven. Als de trend zich blijft voorzetten, zullen dit soort incidenten zich wellicht nog vaker voordoen in de toekomst.

(Deze ene foto toont de grimmige toekomst van de ijsbeer.)

Gesponsorde artikelen