IJzeren Margrethe legt Amerikaanse chipmaker Europese monsterboete op van ’n miljard

IJzeren Margrethe legt Amerikaanse chipmaker Europese monsterboete op van ’n miljard

De Europese Commissie heeft de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van 997 miljoen euro opgelegd vanwege een overeenkomst met Apple die neerkomt op misbruik van zijn machtspositie. Het is de vierde boete voor Qualcomm in drie jaar tijd. Taiwan legde het bedrijf vorig jaar een boete op van 626 miljoen euro, Zuid-Korea het jaar ervoor van 691 miljoen euro en China het jaar daarvoor van 790 miljoen euro.

De Europese Commissie kan bedrijven een boete van maximaal 10% van hun jaaromzet opleggen. In het geval van de Amerikaanse chipmaker is dat ruim 18 miljard euro. Het is de tweede Brusselse boete voor een techbedrijf in relatief korte tijd. Vorig jaar legde eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging (bijgenaamd The Iron Lady from Denmark) Google een recordboete op van 2,42 miljard euro. Dat ging om misbruik via vergelijkingssite Google Shopping.

Volgens Vestager heeft de Amerikaanse chipmaker tussen 2011 en 2016 Apple geld betaald zodat de telefoonmaker alleen de chips van Qualcomm zou gebruiken. En dat komt neer misbruik gemaakt van zijn machtspositie. “Door Apple te betalen was het voor concurrerende partijen niet mogelijk om met Qualcomm te concurreren en het sloot daarnaast consumenten en bedrijven uit van meer keuze en innovatie”, zegt Vestager.

4G in smartphones

Qualcomm is de belangrijkste leverancier van de 4G-chips in smartphones, die zorgen voor verbinding met het mobiele internet. Het bedrijf kan tegen de uitspraak in beroep gaan, maar moet de boete al wel betalen. De Europese Commissie begon in 2015 met onderzoek naar de betalingen, volgens Vestager gaat het om miljarden dollars.

Het bedrijf betaalde miljarden aan Apple, een van zijn belangrijkste klanten, zodat het techbedrijf geen chipsets van andere bedrijven zou kopen. Die betalingen waren geen kortingen, maar werden gedaan op de voorwaarde dat Apple uitsluitend chipsets van Qualcomm zou gebruiken in al zijn iPhones and iPads, benadrukte Vestager. De afspraak zou in 2011 zijn gemaakt en in 2013 werd de overeenkomst verlengd tot en met eind 2016.

“Waar het op neerkomt, is dat geen enkele concurrent in staat was om op deze markt met Qualcomm te concurreren, ongeacht hoe goed hun producten waren”, stelt Vestager in een verklaring. “Het gedrag van Qualcomm ontnam consumenten en andere bedrijven een grotere keuzemogelijkheid en innovatie.”

Boete na boete

Een dominante marktpositie is volgens EU-regels niet verboden, maar dominante bedrijven hebben volgens de Europese Commissie “een speciale verantwoordelijkheid om hun sterke marktpositie niet te misbruiken door concurrentie in te perken”.

Qualcomm heeft eerder in China, Zuid-Korea en Taiwan boetes gekregen van omgerekend 650 miljoen tot 880 miljoen euro. Het is verder ook met Apple verwikkeld in een conflict over de mogelijke schending van patenten. Daarnaast moest het concern Blackberry een schadevergoeding van omgerekend zo’n 713 miljoen dollar betalen vanwege een geschil over patenten. Begin januari vorig jaar heeft Apple zijn voormalige partner ook aangeklaagd omdat die “1 miljard aan kortingen” achterwege zou hebben gelaten.

Gesponsorde artikelen