“Ik ben feminist en ik ben er extreem fier op”: Canadese premier Justin Trudeau roept op om te vechten voor vrouwenrechten

“Ik ben feminist en ik ben er extreem fier op”: Canadese premier Justin Trudeau roept op om te vechten voor vrouwenrechten

De Canadese premier Justin Trudeau heeft een opmerkelijke speech gegeven op Le Sommet de la Francophonie, een bijeenkomst van leiders in Franstalige landen. Hij roept iedereen – ook mannen – op om te vechten voor rechten voor vrouwen, holebi’s en transgenders. Daarbij deelt hij ook klappen uit aan zijn collega’s in de zaal: “Niet iedereen hier respecteert hun rechten”. 

“Het zijn niet enkel vrouwen die moeten opkomen voor vrouwenrechten, ook wij – mannen – moeten ervoor opkomen. Het is een problematiek die de hele samenleving aangaat.” Dat zegt de Canadese premier Justin Trudeau in een speech op Le Sommet de la Francophonie, een evenement van de vereniging van landen waar Frans gesproken wordt, in Madagascar.

Bovendien doet hij een uitspraak die nog niet veel wereldleiders hem hebben voorgedaan: hij noemt zichzelf een feminist. “Ik ben feminist en ik ben er extreem fier op”, zegt hij fel in zijn toespraak.

“Vrouwen en meisjes zijn vaak het slachtoffer van lichamelijk en seksueel geweld. Ze trouwen, vaak als kind, zonder hun toestemming. Ze worden onderworpen aan genitale verminking. Dat moet stoppen”, zegt hij. “Er bestaan niet langer excuses voor zulke praktijken.”

Alsof dat nog niet straf genoeg is, deelt hij steken uit aan andere wereldleiders in de zaal, die volgens hem niet genoeg doen om vrouwenrechten en rechten voor holebi’s en transgenders te beschermen. “Holebi’s en transgenders zien in te veel landen af. Ook in landen van bepaalde leden van La Francophonie waar we nu zijn”, klinkt het in zijn speech.

Die sneer is duidelijk gericht naar heel wat Afrikaanse landen, zoals gastland Madagaskar, waar homoseksualiteit tot op de dag van vandaag nog steeds verboden is. “We moeten evenveel respect hebben voor alle leden van de maatschappij. Ze verdienen dezelfde rechten en we moeten ze met evenveel waardigheid behandelen”, voegt hij er nog aan toe.

Gesponsorde artikelen