“Ik laat niet met me fucken”: hoofd Franse leger stapt op na dispuut met Frans president Macron

“Ik laat niet met me fucken”: hoofd Franse leger stapt op na dispuut met Frans president Macron

Frans president Emmanuel Macron moet op zoek naar een nieuwe stafchef voor het Franse leger. De huidige, generaal Pierre de Villiers, stapt namelijk op na een rel met de president. De zware besparingen die Macron wil doorvoeren, zijn er te veel aan voor de Villiers. “Ik laat mezelf zo niet ‘fucken'”, zei hij in een gesloten meeting. 

“Ik zie mezelf in de huidige omstandigheden niet meer in staat om Frankrijk en het Franse volk te beschermen”, zei stafchef Pierre de Villiers in een statement. De Villiers diende zijn ontslag in bij de Franse president Macron, die dat ook aanvaardde. Zijn ontslag kwam er naar aanleiding van de beloofde zware besparingen die Macron wil doorvoeren.

“Ik weet wanneer ik word gepakt”

Zo zou er 850 miljoen euro worden bespaard bij Defensie. Iets dat niet door de beugel kan voor de Villiers. Die besparingen maken deel uit van het programma van Macron, die 60 miljard euro wil besparen over de komende vijf jaar. Vrijdag stond er nog een formele afspraak gepland tussen de twee, maar de Villiers stapt dus nog voor hun meeting op uit protest.

Generaal de Villiers zou in een parlementair comité gezegd hebben dat hij niet met zich zou laten sollen door de besparingen. “Ik laat me zo niet fucken“, zou hij achter gesloten deuren hebben gezegd volgens verschillende bronnen. “Ik ben misschien stom, maar ik weet wanneer ik word gepakt.”

“Ik ben jullie baas”

Het ontslag komt er ook na zware taal van Macron in zijn eerste toespraak in verband met Defensie. “Voor mij is het not done om je vuile was buiten te hangen”, zei de president. Hij zal dat dan ook niet tolereren, klonk het. Het liep tussen Macron en de Villiers sowieso al niet op rozen. Na zijn aantreden wierp Macron zich al op als eigenlijke baas van het leger, wat bij de Villiers natuurlijk niet in goede aarde viel. De Franse president benadrukte in de speech nog eens dat hij de echte chef is. “Ik ben jullie baas”, was hij duidelijk.

Gesponsorde artikelen