Ik vertrek op reis? Maar wat met mijn huisdier …

Binnenkort is het zomervakantie en dan is het weer tijd om een welverdiende vakantie te nemen. Als baasje van een schattige viervoeter is op reis gaan niet altijd even leuk. “Mijn kat of hond thuislaten? No way! Dat is zo erg …” Dat begrijpen wij 100 procent! Maar wat als wij je vertellen dat er enkele opties bestaan om toch op reis te kunnen zonder schuldgevoel. 

Het is nooit fijn om je huisdier thuis te laten als je op reis gaat maar er zijn natuurlijk wel enkele opties die je kan overwegen vooraleer je je valies inpakt. Eerst en vooral, moet je eens nadenken of je huisdier wel thuis moet blijven. Ga je een huisje, appartement of hotelkamer boeken? Ga dan eerst even op zoek naar verblijven waar dieren wel geaccepteerd worden.

Als je van plan bent om te reizen buiten België, dan kan je huisdier ook nog mee, zelfs op het vliegtuig. Je moet dan wel rekening houden met enkele (kleine) regels.

Binnen de Europese Unie

Als je reist binnen de EU met je hond, kat en fret moet je hierop letten:

  • je huisdier moet in bezit zijn van een dierenpaspoort.
  • je moet kunnen aangeven dat je huisdier gelinkt is met zijn paspoort via identificatie: meestal een elektrische chip.
  • alle dieren moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid.

Buiten de Europese Unie

Dieren moeten een individueel certificaat hebben met bepaalde gezondheidsvoorwaarden. Deze verschillen van land tot land dus is het aangeraden om informatie op te vragen bij een dierenarts.

Vliegtuig

Vliegtuigmaatschappijen hebben eigen regels over je huisdier als passagier. Bij Brussels Airlines zijn bijvoorbeeld enkel honden en katten onder 8 kilogram toegelaten op het vliegtuig. De dieren moeten dan zeker in een tas passen die onder de stoel kan. Assistentiedieren zijn wel altijd toegelaten, ongeacht grootte of gewicht. Daarnaast mogen zij ook gratis in de cabine.

De voorwaarden van een huisdier aan boord staan op elke website van vliegtuigmaatschappijen.

Thuis laten

Soms kan je je huisdier niet meenemen: het beestje vindt reizen niet leuk of je hotel accepteert nu eenmaal geen dieren. In dit geval kan je altijd buren inschakelen om elke dag langs te komen.

Dierenoppas

Als je buren eigenlijk geen dierenliefhebbers zijn, kan je altijd een dierenoppas inschakelen. Dat is zoals een babysitter, maar dan voor dieren.

De website petsitter.be brengt oppassers en eigenaars in contact met elkaar. Beide partijen kunnen een zoekertje plaatsen met alle nodige informatie zoals: welke provincie, soort dier, leeftijd, speciale noden, allergieën, hoe lang je een oppas nodig hebt, permanente aanwezigheid, …

Om een geschikte oppas te vinden, geef je zoveel mogelijk informatie in. Zowel oppassers als eigenaars kunnen zich aanmelden op de website.

iStockphoto

Gratis dierenoppas

Je hebt nu ook een gratis oppasdienst voor je huisdier. Als eigenaar kan je een zoekertje plaatsen op de wereldwijde Trusted Housesitters. Let wel op, het is niet omdat het gratis is, dat er niets aan vast hangt. Terwijl je op reis bent, moet je de oppasser 24/24 toelaten in je huis.

De website is trouwens ook erg handig voor oppassers die de wereld willen zien zonder een cent te moeten betalen voor hun verblijf. Een win-win-situatie, niet?

Dierenhotel

Een optie waar je waarschijnlijk zelf aan hebt gedacht, is een dierenhotel. Je moet zelf wel aanvoelen of je huisdier dit tof zal vinden of niet.

Dierenhotels lijken misschien wel duur, maar eigenlijk kunnen de prijzen goed meevallen. Op dieren-pension.com kan je naar geschikte hotels zoeken voor je diertje. Wij hebben eens rondgekeken en zagen enkele leuke opties waardoor je huisdier zich sneller zal thuis voelen.

  • Eigen voeding
  • Verwarming
  • Airco
  • Ruimte in m² per diertje
  • Krabpaal
  • Speelplein
  • Zandbakken
  • Zwembaden
  • Medische zorg

Hoe dan ook, bij zo’n hotel zal je huisdier zeker in goede handen zijn. Op het eerste zicht merken we wel dat honden iets duurder zijn dan katten. Het lijkt erop dat de prijzen voor een hond per dag rond 12 euro zitten, terwijl een kat ongeveer 7 euro per dag kost. Daarnaast zorgen veel hotels ook voor kortingen als je huisdier voor een langere periode bij hun verblijft. Als je twee huisdieren hebt en ze samen laat logeren, dan kost het je ook iets minder dan de beide dieren apart in te checken.

iStockphoto
Meer
Lees meer...