“Ik voel me nu veel rijker dan voordien.”

“Ik voel me nu veel rijker dan voordien.”

Jongdementie is nog relatief onbekend bij het merendeel van de Vlamingen. Deze vorm van dementie komt voor bij -65-jarigen. Chrisje (61) kreeg 3 jaar geleden de diagnose. Buddy Nathalie (47) is haar steunpilaar.

Steunpilaar

Chrisje kwam snel na de diagnose terecht bij ‘Het Ventiel’, een organisatie die zich inzet voor personen met jongdementie. Ze doen er heel wat activiteiten en Chrisje is er bijna dagelijks. “Het doet deugd om bij mensen te zijn die in dezelfde situatie zitten. We begrijpen elkaar en hebben veel plezier.” Ook de buddy’s, vrijwilligers die de deelnemers helpen, spelen een grote rol in hun leven. Zoals Nathalie, de buddy van Chrisje. “Voor mij is het belangrijk dat ik weet dat ik een steunpilaar naast me heb.”

Samen vooruit

De diagnose van jongdementie heeft natuurlijk niet alleen een impact gehad op Chrisje. Haar familie moest leren omgaan met de nieuwe situatie. “Mijn man Marc heeft heel wat taken moeten overnemen. Maar hij is een harde werker.” Marc is de drijvende kracht achter de deelname van Chrisje bij Het Ventiel. “En dat is een goede zaak, want zonder deze activiteiten zou ik in mijn zetel blijven zitten.”

Niets missen

Dat Chrisje een rijk gevuld leven heeft gehad, daar bestaat geen twijfel over. Ze is naar David Bowie gaan kijken op Torhout Werchter. “Een knappe vent én mijn lievelingsmuzikant!”, geeft ze al lachend toe. “Ik heb miserie gehad in mijn jeugd, maar ik heb niet het gevoel dat ik nu iets mis. Ik heb mijn vrienden en mensen die mij steunen. Ik heb het wel moeilijk met de achteruitgang van mijn spraak. Soms is het eng, maar je moet gewoon vooruit.”

Buddy’s

Als buddy begeleidt je deelnemers tijdens activiteiten. Maar het is meer dan dat. Gudrun, de bezielster van Het Ventiel, kijkt welke personen ze best aan elkaar kan voorstellen. Meer niet, want de juiste persoonlijkheden komen vanzelf samen. Daarin zit de kracht van het buddysysteem volgens Nathalie. En niet alleen de buddy’s zijn er voor de personen met jongdementie. “Hoe vaak ik tegen Chrisje al heb gezegd dat zij ook mijn buddy is! We zijn goede vrienden die elkaar steunen.” Dankzij het buddy-zijn is het wereldbeeld van Nathalie hevig veranderd. “Ik voel me nu veel rijker dan voordien. Je leert de zaken relativeren.”

Elkaar pushen

“Je krijgt veel voldoening van het werk met personen met jongdementie. Er is bijvoorbeeld Eddy, die 3 jaar geleden amper iets kon.” Een situatie waar de meeste mensen moedeloos zouden van worden, maar dat is buiten de buddy’s én de personen met jongdementie gerekend. “Je ziet de deelnemers elkaar pushen. Ze gingen vaak voor Eddy staan en lieten hem een ‘high five’ doen. Maar voor hij hun hand kon aanraken, brachten ze hun hand steeds wat hoger.” Nu kan Eddy meedoen aan minigolf en stapt hij onder begeleiding.

Praat erover

Natuurlijk zijn sommige situaties mentaal zwaar. “Je bent moe na de activiteiten, maar dat is niet erg. Als de deelnemers het moeilijk krijgen, kunnen ze hun hart luchten en dan voel je je nuttig. Mijn man en dochter zetten zich ook in voor Het Ventiel. Het werkt aanstekelijk!” En dat is goed nieuws, want er mag volgens Nathalie wel wat meer over gesproken worden. “Het taboe moet doorbroken worden. Hoe meer mensen over jongdementie weten, hoe beter. Als er mensen zulke initiatieven willen opstarten, ga ervoor. Ik zou het niet meer willen opgeven.”

Gesponsorde artikelen