“Ik wil een jezidivrouw met blauwe ogen”: ontsnapte vrouw vertelt over de harde realiteit van IS-slavenmarkten

“Ik wil een jezidivrouw met blauwe ogen”: ontsnapte vrouw vertelt over de harde realiteit van IS-slavenmarkten

Jonge meisjes die ontvoerd worden, verkocht worden op een slavenmarkt en nadien mishandeld en verkracht worden. Zo’n praktijken komen we geregeld tegen in geschiedenisboeken, maar helaas komen ze nog altijd voor in het dagelijks leven. Jinan, een 18-jarige vrouw, vertelt over hoe zij werd verkocht op een slavenmarkt van Islamtische Staat. 

“Ze martelden ons en probeerden ons te bekeren tot de islam. Als we weigerden werden we geslagen, geketend in de vlakke zon en werden we gedwongen om water te drinken uit een bakje met dode muizen in. Soms dreigden ze zelfs om ons te martelen met elektriciteit”, getuigt Jinan, een 18-jarige Koerdische vrouw aan persagentschap AFP.

In 2014 kamden strijders van Islamitische Staat regio’s uit die bewoond zijn door jezidi’s. Jinan werd ontvoerd door de IS-strijders, werd meegenomen naar verschillende plekken en nadien verkocht aan twee mannen, een voormalige politieagent en een imam.

“Ik wil een jezidi met blauwe ogen, dat zijn de besten”

Die sloten haar samen met nog andere jezidi’s op in een huis. De jonge vrouw getuigt dat de mannen werkelijk monsters waren. “Die mannen zijn geen mensen meer. Het enige waar ze aan denken is mensen vermoorden en wraak nemen. Ze nemen voortdurend drugs en ze zijn er rotsvast van overtuigd dat IS op een dag de wereld zal overheersen”, zegt ze.

Jinan beschrijft hoe ze op een dag werd meegenomen naar Mosoel, de op twee na grootste stad van Irak. Zij en tientallen andere vrouwen moesten op een rij staan in een immense ontvangstzaal. “De strijders wandelden rond ons, al lachend en terwijl ze in onze billen knepen”, legt ze uit. Jinan vertelt hoe een man zijn beklag deed en zei: “Deze heeft grote borsten, maar ik wil een jezidi met blauwe ogen en een lichte huid. Dat zijn blijkbaar de besten.”

“De brunette in ruil voor je pistool”

Op die slavenmarkten gaat het er volgens Jinan aan toe als op veemarkten. De IS-strijders gaan naar de hal om hun aankopen te doen en handelaars dienen als tussenpersoon tussen slavenhouders en de kopers, die de vrouwen beoordelen. “De knapste meisjes zijn gereserveerd voor de bazen en de rijkste klanten”, legt de jonge vrouw uit. De mannen op zo’n slavenmarkten komen volgens haar beschrijvingen vooral uit Irak en Syrië, maar er waren ook westerlingen bij.

“In ruil voor de brunette wil ik jouw Beretta-pistool”, zei een van de onderhandelaars. “Als je wil kan je ook cash betalen. Dan komt het op 150 dollar (133 euro).” Dat is een van de conversaties die de mannen voerden waar Jinan bij was. Uit de gesprekken kon Jinan afleiden dat de slavenmarkten worden gerund net als bedrijven.

Boek Daesh’s Slave

Na een helse paar maanden kon Jinan een sleutelbos stelen en is ze zo kunnen ontsnappen. Nu verblijft ze in een vluchtelingenkamp voor jezidi’s in Koerdistan samen met haar man. Terug naar huis keren is momenteel geen oplossing. “Als we terug naar huis gaan, gaan we genocides tegemoet. De enige oplossing is dat jezidi’s een eigen regio krijgen, die onder internationale bescherming valt”, zegt ze aan AFP. Jinan heeft een boek geschreven met de hulp van Franse journalist Thierry Oberle. Vrijdag stelt ze het boek, Daesh’s Slave, voor in Parijs.

Gesponsorde artikelen