Left Right
scrollTop top

“Ik zie het einde van mijn leven”: koning Albert II geeft zijn “laatste” interview aan VTM


“Ik zie het einde van mijn leven”: koning Albert II geeft zijn “laatste” interview aan VTM

Koning Albert wordt vandaag 80 en heeft gisteren zijn – naar eigen zeggen – laatste Nederlandstalige interview ooit gegeven, aan VTM NIEUWS. Het interview vormt een soort inleiding op het uitgebreide Franstalige interview van RTL-TVI, dat maandag en dinsdag uitgezonden wordt. De entourage van koning Filip was vooraf op de hoogte gebracht.

In het VTM NIEUWS van 13 uur is een eerste kort fragment getoond van het interview dat Barend Leyts gisteren afnam van koning Albert II in kasteel Belvédère. Het volledige interview is in het Nederlands en wordt maandag 9 en dinsdag 10 juni uitgezonden. Volgens VTM zal de kijker vooral de mens achter de koning zien, Leyts heeft tegen newsmonkey al gegrapt dat het een “tof gesprek was met een hippe kerel.” De vorst en de journalist kennen mekaar blijkbaar al vele jaren en hebben een goede verstandhouding. 

“Vrijer dan ooit”

In het interview heeft de koning het onder andere over de monarchie, zijn leven sinds zijn aftreden (“Ik voel me vrijer dan ooit”) en zelfs over sterven. “Ik zie ook het einde van mijn leven”, zegt hij onder andere al wandelend in de tuin. “Ik denk er dikwijls aan. Dankbaar, maar met gemengde gevoelens, want ik zie niet graag dat mijn vrouw alleen blijft.“

“Voor mij was het een zonder meer boeiende ervaring om een lang gesprek te hebben met een historische figuur als koning Albert II”, vertelt Leyts. “Tegen mijn verwachtingen in trof ik toch ook een man aan die zichzelf kan relativeren en met humor over zichzelf praat.”

Media-offensief

Maandag 9 en dinsdag 10 juni zendt VTM een tweedelig Franstalig interview uit met Albert en koningin Paola, in samenwerking met de zender RTL-TVI. Het interview van Leyts zal dienen als proloog van dat uitgebreide tweeluik. En op zondag 8 juni brengt Royalty een reportage gemaakt achter de schermen van het interview. Het magazine gaat als het ware in het kielzog van Barend Leyts en zijn crew.

De koning, die vandaag 80 jaar wordt, lijkt dus bezig aan een media-offensief. Zijn zoon, koning Filip, was deze keer wel op de hoogte van het interview, maar hij heeft het blijkbaar nog niet gezien. Over het interview met RTL werd het Paleis naar eigen zeggen niet geraadpleegd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden