Ikea China probeert slapen in de winkel te verbieden maar de Chinees slaapt koppig verder

Ikea China probeert slapen in de winkel te verbieden maar de Chinees slaapt koppig verder

Slapende mensen zien in een Chinese winkel van Ikea is heel gewoon. Ikea heeft dat gedrag ook jarenlang getolereerd, maar heeft er nu toch genoeg van. Voor de winkels in Peking zou er nu een verbod gelden maar … niemand luistert.

Om als bedrijf succes te hebben in de buitenlandse markt moet je je een beetje aanpassen aan de lokale gebruiken. Voor Ikea betekende dat: Chinezen massaal laten dutten in de bedden en zetels. Die relaxte houding leverde Ikea massaal veel klanten én verkochte bedden op. “De gebruiker van vandaag is misschien de klant van morgen”, verantwoorde Linda Xu, pr-manager voor Ikea China, dat in 2013.

Te veel nadelen

Maar enkele jaren later is Ikea de massa slapende (en lezende, theedrinkende, smartphonende) Chinezen in de winkel beu: de lakens worden te snel vuil, de winkel oogt chaotisch en slordig, ligt vol rommel van picknickende mensen en de mensen die een bed willen kopen, kunnen het niet meer testen.

Een reporter van South China Morning Post zag in 2013 hoe een grootmoeder haar peuterkleinzoon hielp plassen in een flesje. Op het bed. Natuurlijk drupte er was naast, maar niemand scheen dat te merken, of er belang aan te hechten. Toen al probeerde het personeel mensen uit de bedden en zetels te krijgen, maar zonder resultaat.

Dat dwingt Ikea tot striktere maatregelen, zoals een echt verbod om nog te slapen in de winkels in Peking. Je zou kunnen denken dat het probleem daarmee is opgelost. Maar dat is buiten de Chinezen gerekend: tot nader orde blijven ze slapen in de winkel, ze negeren de bevelen van het winkelpersoneel of ze staan op … om drie bedden verder voort te slapen.

Het personeel doet volgens China.com hard zijn best om de klanten duidelijk te maken dat ze de bedden en zetels wel mogen proberen voor een tijdje, maar niet om echt te slapen aangezien ze het meubilair dan (te) lange tijd bezetten. Maar voorlopig met weinig resultaat.

Bron: Shangaiist

Gesponsorde artikelen