IKEA in rouw: oprichter Ingvar Kamprad is op 91 jaar overleden (en hij laat een enorm fortuin achter)

IKEA in rouw: oprichter Ingvar Kamprad is op 91 jaar overleden (en hij laat een enorm fortuin achter)

Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, is niet meer. De Zweedse zakenman stierf op 91-jarige leeftijd in zijn huis. Hij verkocht destijds lucifers voor hij zijn meubelzaak kon oprichten. Anno 2018 is IKEA één van de grootste meubelketens ter wereld geworden. Kamprad stond bekend om zijn zuinige levensstijl. Wat dus betekent dat hij een enorm fortuin achterlaat.

IKEA rouwt: in een statement laat de winkelketen weten dat Ingvar Kamprad thuis is overleden. Zweden is daarmee z’n meest succesvolle ondernemer kwijt. Op 17 jaar richtte Kamprad IKEA al op, maar toen kon je het bedrijf natuurlijk nog niet vergelijken met de gigant die het nu geworden is. Hij verkocht lucifers en kreeg van zijn vader een beetje geld toegestopt, omdat hij het goed had gedaan op school. Z’n eerste winkel zou Kamprad in 1958 openen. De reden voor het succes was de eenvoud en kwaliteit die IKEA de klanten te bieden had.

“Ingvar Kamprad was een geweldige ondernemer van de typisch zuidelijk Zweedse soort – hard werkend en koppig, met veel warmte en een speelse glinstering in de ogen”, zo omschrijft het bedrijf hem. Naar verluidt zou Kamprad het concept van IKEA bedacht hebben toen hij een arbeider het been van een tafel zag verwijderen opdat het meubelstuk in de auto van de klant zou passen. De naam van de winkel is overigens ook afkomstig van z’n oprichter: IK zijn de initialen van Ingvar Kamprad, de E verwijst naar de boerderij Elmtaryd waar hij opgroeide, en de A naar het nabijgelegen dorp Agunnaryd.

Zuinige miljardair

Hoe succesvol Ikea ook werd, Kamprad is ook als miljardair altijd heel eenvoudig gebleven. Hij smeet z’n geld niet door ramen en deuren. Zo zou hij volgens de Zweedse pers met een oude Volvo blijven rijden zijn en hij reisde altijd in economy class. Zelfs de kleren die hij droeg, waren bijna allemaal tweedehands.

Kamprad speelde al lang geen actieve rol meer binnen IKEA. In 1988 gaf hij de fakkel door, maar hij bleef wel nog aangesteld als adviseur tot in 2013. Toen verliet hij definitief het bestuur van het bedrijf. Hij is dus praktisch tot aan zijn dood blijven werken.

Nazi-verleden

Z’n grootste fout heeft niks met zaken te maken, maar wel met de nazi’s. In een boek legt hij uit dat hij tussen 1942 en 1945 goed bevriend was met de Zweedse fascist Per Engdahl. Hij werd zelfs lid van de beweging, iets was hij later “jeugdige domheid” en “de grootste vergissing uit zijn leven” noemde. Al is dat hem wel blijven achtervolgen, want andere bronnen stellen dat hij actief mensen gerekruteerd heeft en dat hij ook na de Tweede Wereldoorlog nauwe banden is blijven onderhouden met sympathisanten.

Uiteraard zal Kamprad vandaag vooral herinnerd worden als zakenman. Hij was één van de rijkste mensen in Europa en zelfs ter wereld. Bij IKEA werken vandaag 190.000 mensen in zo’n 340 winkels, waarvan er acht in België gelegen zijn.

Fortuin

Naar wie gaat dat fortuin van de zuinigste miljardair dan? Kamprad heeft ervoor gezorgd dat zijn drie zonen het grootste deel van het geld waarschijnlijk wel zullen erven. Voorts is het niet uitgesloten dat een deel naar een goed doel gaat. De IKEA Foundation steunt organisaties zoals UNICEF en de Verenigde Naties.

Intussen vraagt het internet zich af waar ze de doodskist van Kamprad gaan kopen. Als hij ook na de dood trouw blijft aan zijn levensstijl, dan zou dit het wel eens kunnen zijn …

Gesponsorde artikelen