Left Right
scrollTop top

IKEA serveert binnenkort insecten en algen


IKEA serveert binnenkort insecten en algen

We zijn allemaal fan van IKEA. De meubels voor een prijsje, de toffe gadgets … en zeker de lekkere Zweedse balletjes! De budgetketen wil meer inzetten op duurzaamheid en zal daarom een aantal nieuwe gerechten op de menukaart zetten: van gehaktballetjes met meelwormen tot vegetarische hotdogs. Smakelijk!

IKEA heeft een duurzaam beleid. Afgelopen jaar ging de Zweedse keten al de strijd aan met voedselverspilling. Nieuw stokpaardje van de winkel: duurzaam eten. SPACE10, het voedsellaboratorium van IKEA, ontwikkelde vijf nieuwe gerechten.

Algenhotdog

De hotdog is een klassieker en IKEA heeft al een veggie dog. SPACE10 heeft nu een nieuwe veganistische variant ontwikkeld: de dogless hotdog.

Het groene broodje van deze hotdog steelt de show. Het is gemaakt van de algensoort spirulina, wat 50 keer meer ijzer bevat dan spinazie. Als dat niet gezond is?!

De vulling bestaat uit babywortels, bieten- en bessenketchup, mosterd- en kurkumacrème, geroosterde uien, komkommersalade en een kruidenmix. Delicious!

Insectenburger

De bug burger is misschien wel de opvallendste nieuwkomer. De hamburger is gemaakt van 100 gram rode biet, 50 gram pastinaak, 50 gram aardappelen en … 50 gram meelwormen!

Deze insectenburger wordt tussen een wit broodje gelegd en vergezeld van saus, biet- en bessenketchup, bieslook en een slaatje van hydrocultuurgroentjes.

Balletjes in een nieuw jasje

De Zweedse balletjes zijn een icoon. SPACE10 ontwikkelde twee duurzame varianten: de zogenaamde neat balls. Hiermee wil IKEA de consument bewust maken van zijn vleesconsumptie en aanzetten tot het eten van lokale producten en alternatieve eiwitten.

Het bedrijf heeft twee soorten neat balls gecreëerd: eentje met meelwormen als hoofdbestanddeel en een andere gemaakt van groenten zoals pastinaak, wortel en biet.

Voor een echte Zweedse ervaring, worden de balletjes geserveerd met aardappelpuree, jus en bosbessensaus.

Lokale groentjes

IKEA wil zorgen dat we evenwichtig eten. Daarvoor kweekt de keten haar eigen groenten dankzij hydrocultuur. De planten worden lokaal geproduceerd en groeien dus niet in aarde, maar in water dat een hoeveelheid voedingsstoffen bevat.

In de saladebar zullen drie combinaties beschikbaar zijn. Een eerste met rode veldzuring, broccoli en dragon. De tweede combinatie bevat erwtenscheuten, radijs en tijm. Tenslotte is er nog de salade met komkommerkruid, rood mosterdkruid en citroenmelisse.

Elk slaatje wordt geserveerd met een zelfgemaakte dressing. Om de voedselverspilling in te perken, worden de croutons gemaakt van brood van de dag voordien. Klinkt goed!

Groen ijs

Om de maaltijd in schoonheid af te sluiten, is het tijd voor een ijsje! Bij IKEA zal je binnenkort kunnen genieten van een ijsje gemaakt van heerlijke kruiden en groenten. Kies uit de smaken venkel, koriander, basilicum, munt of maak zelf een combinatie van verschillende flavours.

Het recept van dit groene ijs bevat bovendien weinig suiker. Voor een portie van 600 gram wordt slechts 60 gram suiker gebruikt. Extra zoetigheid wordt toegevoegd door een mix van appelsap, appels en citroensap.

Ook de ijslolly’s worden in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe smaken zijn bosgras, koriander, Spaanse kervel en zuring. Wanneer deze lekkernijen in de winkel te verkrijgen zullen zijn, is nog onduidelijk. Wel is zeker dat IKEA hiermee de duurzame kaart trekt en aan de toekomst bouwt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810