#ikstop na een ongeval, jij ook? Campagne komt met opvallende oproep tijdens  ‘Week zonder Vluchtmisdrijf’

#ikstop na een ongeval, jij ook? Campagne komt met opvallende oproep tijdens  ‘Week zonder Vluchtmisdrijf’

Niet stoppen na een ongeval is niet alleen strafbaar, je beslist soms ook over het lot van het slachtoffer in kwestie. Toch is er bij één op de tien accidenten met doden of gewonden sprake van vluchtmisdrijf. Om die tol omlaag te halen, lanceren vzw Rondpunt en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) de ‘Week zonder Vluchtmisdrijf’. Door een foto met #ikstop te delen kan je tonen dat jij wel stopt als er een ongeval gebeurt.

Dagelijks vinden er zo’n 200 ongevallen plaats waarbij de bestuurder doorrijdt zonder te stoppen. Vorig jaar nog werd bij 13 daarvan vluchtmisdrijf gepleegd. Op jaarbasis was dat aantal nog hallucinanter. Zo was er sprake van vluchtmisdrijf bij 1 op 10 ongevallen waar doden of gewonden bij betrokken zijn. In totaal ging het vorig jaar dan over 4.273 ongevallen.

Dat zijn niet alleen 4.273 strafbare feiten, maar ook minstens evenveel hulpeloze slachtoffers waarbij directe hulp zijn of haar overlevingskansen kan bepalen. Om het aantal vluchtmisdrijven omlaag te halen, lanceert het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) daarom samen met vzw Rondpunt, de vereniging voor verkeersslachtoffers, de ‘Week zonder Vluchtmisdrijf’.

Maatregelen

De hele week lang zullen de gevolgen van een vluchtmisdrijf in de kijker worden gezet. Daarnaast wordt iedereen opgeroepen om een verbaasd kijkende foto van zichzelf te delen met #ikstop om te laten zien dat hij of zij wél naar een slachtoffer in nood zou omkijken.

De campagne is geen alleenstaand gegeven, want ook de regering ligt wakker van het probleem. Ze hebben aangekondigd dat nieuwe maatregelen het aantal vluchtmisdrijven omlaag moet halen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in het VTM Nieuws bekendgemaakt dat de minimumstraf voor vluchtmisdrijven vanaf volgend jaar opgetrokken wordt van twee naar drie jaar.

Gesponsorde artikelen