Illinois laat kindinfluencers nu hun ouders aanklagen

De Amerikaanse staat Illinois heeft een wet doorgevoerd waardoor kindinfluencers nu hun ouders kunnen aanklagen wanneer ze niet betaald worden voor de video’s van hen die verschijnen op platforms als TikTok en YouTube.

Tegenwoordig zijn er heel wat influencers en daarbij zijn ook soms jonge kinderen. Daarbij zijn het vaak de ouders die hun kinderen aanmoedigen (of dwingen) om influencer te zijn, waarbij de ouders de winst voor zichzelf houden. In Illinois kunnen kinderen die niet betaald worden voor hun werk als influencer nu hun ouders aanklagen.

Kindinfluencers

In de staat Illinois in de Verenigde Staten kunnen kinderen die te zien zijn in video’s op socialemediaplatforms binnenkort hun ouders aanklagen wanneer ze niet betaald worden. Het gaat specifiek om kinderen jonger dan 16 jaar oud die te zien zijn in video’s op platforms waarop geld te verdienen valt. Daarbij worden zowel video’s gerekend waarbij het kind de vlogger is, maar ook waarbij het kind te zien is in bijvoorbeeld familievlogs.

De wet valt onder de bepalingen rond kinderarbeid en geldt voor video’s die gefilmd zijn in de staat en oordeelt dat “minstens 30 procent van de inkomsten van een video naar de vlogger moet gaan”. Als dat niet het geval is kan de minderjarige vlogger de persoon die de video gemaakt heeft en het geld in ontvangst nam, aanklagen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om de ouders van de kinderen. Zij zijn nu ook verantwoordelijk voor het bijhouden van alle video’s waarin het kind verschijnt. Wanneer het kind 18 wordt, moet het toegang krijgen tot deze gegeven en het geld dat verdiend werd met de video’s. Als dat niet het geval is mag het kind naar de rechter stappen.

Illinois is de eerste staat die een wet opstelt rond kindinfluencers. De wet treedt in werking op 1 juli 2024.

Shreya Nallamothu

De wet is het gevolg van een klacht door de 16-jarige Shreya Nallamothu. “Ik merkte op dat er veel uitbuiting kan gebeuren met wat ‘kidfluencing‘ genoemd wordt”, zei de tiener in mei aan Associated Press. “Er is gewoon geen enkele wetgeving om deze kinderen te beschermen.”

“Wanneer ik door sociale media scrolde, zag ik altijd jonge kinderen en hun families, zogenaamde familievlogkanalen, die video’s online postten. Maar toen ontdekte ik dat gebruikers geld kunnen verdienen op platformen als YouTube en TikTok en dat de kinderen vaak weinig of niets van dat geld zien”, verklaarde Nallamothu in een nieuw statement.

Senator David Koehler ging met de vraag aan de slag en ontwierp het wetsvoorstel dat unaniem werd goedgekeurd. “De opkomst van sociale media heeft kinderen nieuwe kansen gegeven om een centje bij te verdienen. Maar veel ouders hebben deze kans aangegrepen om zelf geld te verdienen terwijl ze hun kinderen gratis laten werken in deze digitale omgeving”. Alex Gouch, de woordvoerder van J.B. Pritzker, de gouverneur van Illinois, vult aan: “Kinderen moeten beschermd worden van ouders die misbruik proberen maken van hun talenten en ze te gebruiken voor hun eigen financiële winst.”

Meer
Lees meer...