“I’m fucked”: Trump dacht dat Mueller-rapport z’n ondergang zou betekenen (en dat kan het nog steeds)

“I’m fucked”: Trump dacht dat Mueller-rapport z’n ondergang zou betekenen (en dat kan het nog steeds)

“Dit is het einde van mijn presidentschap. I’m fucked“, zou Amerikaans president Donald Trump hebben gezegd bij de aanstelling van Robert Mueller als speciaal aanklager. Na het uitkomen van die z’n rapport klinkt de president helemaal anders. “No collusion, no obstruction. Game over”, tweet hij. Ietwat kort door de bocht, want het rapport vond wel degelijk “meerdere linken tussen de Trump-campagne en individuen met banden met de Russische overheid”.

Amerikaans president Donald Trump stapte gisterenavond een vliegtuig op richting Florida, waar hij het paasweekend zal doorbrengen. En dat zal hij blijkbaar in echte feeststemming doen, want uit de geredigeerde versie van het Mueller-rapport, dat donderdagavond werd vrijgegeven, leidt de president af dat hij volledig vrijgesproken is. “No collusion, no obstruction“, tweette hij in ware Game of Thrones-stijl. “Voor de haters en de radicaal linkse Democraten … game over.

“Dit is het einde van mijn presidentschap”

Speciaal aanklager Robert Mueller is dan weer duidelijk over z’n onderzoek: het heeft “meerdere linken gevonden tussen officials van de Trump-campagne en individuen met banden met de Russische overheid” en “de campagne verwachtte tijdens de verkiezingen sterk te kunnen profiteren van informatie die gestolen en vrijgegeven werd door Russische inspanningen”.

Op basis van z’n bevindingen raadde Mueller Justitie echter niet aan tot aanklachten over te gaan. Daaruit leidde Trump en minister van Justitie William Barr af dat de president volledig vrijgepleit was. Onterecht, want “hoewel dit rapport niet concludeert dat de president een misdrijf heeft begaan, pleit het hem ook niet vrij”, schreef Mueller daar al over nadat een eerste versie van z’n onderzoek werd bekendgemaakt.

Toch voelde Trump het zelf dus aan als een overwinning, niet in het minst omdat hij de resultaten van het onderzoek heel somber inzag, dat blijkt nu ook uit een uitgebreidere versie van het rapport. Toen toenmalig minister van Justitie Jeff Sessions in de lente van 2017 aan de president bekendmaakte dat Robert Mueller aangesteld was als speciaal aanklager, zou die in z’n stoel gezakt zijn en hebben gezegd: “Oh my god. Dit is verschrikkelijk. Dit is het einde van mijn presidentschap. Ik ben fucked.”

Geen beschuldiging, maar die kan nog komen

Het rapport van Mueller bestond uit twee grote delen, een eerste gewijd aan de mogelijke Russische inmenging en het tweede over belemmering van de rechtsgang. In dat tweede deel onderzochten Mueller en z’n team verschillende momenten waarop Trump mogelijk z’n boekje te buiten was gegaan, waaronder Trump z’n pogingen om Mueller te ontslaan én zijn latere bevel aan adviseurs om dat te ontkennen, het ontslaan van voormalig FBI-directeur James Comey, zijn pogingen om toezicht te krijgen over het onderzoek van Mueller en zijn gedrag tegenover medewerkers die schuldig hebben gepleit, waaronder Michael FlynnPaul Manafort en Michael Cohen.

Ook daar weer hetzelfde liedje. “Als we na ons onderzoek vertrouwen hadden dat de president de rechtsgang niet had belemmerd, hadden we dat zo gezegd”, staat er in het rapport te lezen. “Maar dat kunnen we dus niet.” Al hadden de ingrepen van Trump weinig effect op het rapport. “De pogingen van de president om het onderzoek te beïnvloeden waren veelal onsuccesvol, maar dat is vooral te wijten aan de personen rond de president die weigerden z’n bevelen uit te voeren.”

In het 450 pagina tellende document (dat hier ingekeken kan worden) mijmeren Mueller en z’n team over het al dan niet beschuldigen van de president van een misdaad, een stap die Mueller dus niet nam. Maar dat wil niet zeggen dat Trump nu vrijuit gaat (in tegenstelling tot wat hij dus zelf zegt). Mueller geeft zelf aan dat, hoewel hij niet is overgegaan tot een beschuldiging, het congres dat wel nog steeds kan.

Impeachment

De voorzitter van het Gerechtelijk Committee Jerrold Nadler stelde zelfs dat het rapport “verontrustend bewijs had verschaft dat president Trump zich bezighield met belemmering van de rechtsgang en ander wangedrag” en riep Mueller op om “ten laatste op 23 mei” zelf te komen getuigen.

Congreslid Rashida Tlaib ging nog een stap verder en legde intussen al een resolutie op tafel voor de afzetting van de president. Een van de eerste om die resolutie te ondertekenen was de populaire politica Alexandria Ocasio-Cortez.

Het lijkt er echter niet op dat zo’n ‘impeachment’ er zal doorkomen. Als er al voldoende bewijs is, achten vele Democraten het land niet klaar voor zo’n lange en complexe doorlichting van het presidentschap. Ze zullen zich daarentegen gaan focussen op de aankomende presidentsverkiezingen van 2020 om zo Trump te kunnen verslaan.

Gesponsorde artikelen