Imade Annouri (Groen): “Voor mij draait democratie om meerdere waarheden tot één geheel smeden”

Imade Annouri (Groen): “Voor mij draait democratie om meerdere waarheden tot één geheel smeden”

“De politiek van het polariseren heeft sommigen geen windeieren gelegd, maar het heeft het maatschappelijk debat alvast geen goed gedaan.” Dat zegt Vlaams parlementslid Imade Annouri (Groen) in zijn interview voor Leiders voor Morgen. “Het politiek verhaal van sommigen heeft er baat dat we geloven dat er onoverbrugbare verschillen zijn, terwijl politiek er voor mij net is om verschillen te helpen overbruggen. Iedereen lijkt te geloven in zijn eigen (politiek) gelijk en doet al het andere af als onzin, voor mij draait een democratie er net om om die meerdere waarheden tot één geheel te smeden.”

Wat drijft jou in de politiek?

“Na een zoveelste avond op café te hebben gedebatteerd met vrienden over ‘de politiek’ heb ik besloten lid te worden van Groen. Het gevoel dat je niet alleen over dingen moet praten maar ze ook moet doen is me thuis vroeg ingeprent. Ik geloof ook sterk dat een samenleving op bepaalde cruciale vlakken wel degelijk maakbaar is en dat iedereen die zich op zijn of haar eigen manier engageert mee een verschil maakt.”

“Met politiek kan je niet alles veranderen in een samenleving, maar je kan wel een richting aangeven. Hoe je de samenleving ziet, hoe je die dingen wil zien evolueren, hoe je mensen wil samenbrengen. Al die dingen kan je mee helpen vorm geven door politiek, van het meest lokale niveau tot in het Vlaams Parlement. En dat vind ik een hele mooie zaak.”

Doet de jongste generatie politici op een andere manier aan politiek? Of op welke manier denken zij anders over politiek?

“Dat denk ik niet. Ik denk dat de zowel de gelijkenissen als de verschillen tussen politici net generatiegrenzen overstijgen. Ik kom zowel binnen mijn partij als bij de andere partijen vaak in contact komt met leden, ex-parlementsleden en lokale mandatarissen van alle leeftijden en achtergronden. En uiteraard kan je over sommige dingen stevig van mening verschillen en op andere vlakken het helemaal eens zijn. Maar die scheidingslijn heeft vaak niets met leeftijd te maken. Oprecht politiek engagement kent wat mij betreft geen leeftijd.”

Hoe anders zal de wereld er binnen 20 jaar uitzien?

“Dat zal mee afhangen van welke politieke beslissingen we vandaag nemen. Neem nu de twee meest actuele thema’s van het moment. De klimaattop in Parijs en de terreurdreiging. We zien wat jarenlang talmen op het vlak van klimaat en hernieuwbare energie ons hebben opgebracht: weinig. We zien wat een blinde oorlog tegen terreur ons heeft opgebracht: een onstabieler Midden Oosten.”

“Als we ons niet als een ezel aan de zelfde steen blijven stoten is er veel mogelijk. Als we nu kiezen voor het investeren in hernieuwbare energie, als we nu kiezen voor het aanpakken van de bedrijfswagens dan zal op dat vlak Vlaanderen er binnen 20 jaar al helemaal anders uitzien. Als we nu kiezen voor een duidelijk standpunt tegen landen die mensenrechten schenden en radicale ideologieën steunen, als we er nu voor kiezen om mee andere landen te helpen opbouwen in plaats van enkel blind onze eigen economische belangen op korte termijn te dienen? Ja, dan is er veel mogelijk.”

Wat worden de grootste uitdagingen van de volgende generatie die de macht grijpt?

“Een volwaardige overstap naar hernieuwbare energie zodat we met Vlaanderen en België terug onze rol kunnen opnemen in Europa, namelijk aan de kop van het peloton. Ons onderwijs en alle leerkrachten de structuur en middelen geven om elk kind de mogelijkheid te geven zijn of haar potentieel te ontluiken. De burgers terug leren op elkaar te vertrouwen. De samenleving terug sterker maken zodat we echt kunnen debatteren over maatschappelijke thema’s zonder dat iedereen in een kramp schiet en op het eigen gelijk terugvalt.”

“De politiek van het polariseren heeft sommigen geen windeieren gelegd, maar het heeft het maatschappelijk debat alvast geen goed gedaan. Het politiek verhaal van sommigen heeft er baat dat we geloven dat er onoverbrugbare verschillen zijn, terwijl politiek er voor mij net is om verschillen te helpen overbruggen. Iedereen lijkt te geloven in zijn eigen (politiek) gelijk en doet al het andere af als onzin, voor mij draait een democratie er net om om die meerdere waarheden tot één geheel te smeden.”

Gesponsorde artikelen