In acht jaar van verlamd naar marathons lopen

In acht jaar van verlamd naar marathons lopen

Paul Hudson was een echte sportman: een uitstekend motorcrosser die nog meedeed in de Britse nationale ploeg, en een erg getalenteerde rugby-speler. In 2006 liep het mis, bij een gruwelijke tackle liep Paul een ruggenmergletsel op. Hij was verlamd en dokters vertelden hem dat hij niet meer zou kunnen lopen. Nu, acht jaar later, loopt de man marathons en doet hij straks ook mee aan de Wings For Life World Run. 

Paul Hudson: “Tijdens een rugbywedstrijd liep het mis bij een tackle. Ik werd de lucht in gekatapulteerd en kwam op mijn hoofd terecht. De val duwde mijn ruggengraat in mijn ruggenmerg om het simpel te houden. Ik voelde geen pijn, maar ik besefte wel dat het ernstig was, alleen niet hoe ernstig. Ik had bij de tackle wel de bal bemachtigd, en ik was ervan overtuigd dat ik die nog vast had. Een teamgenoot zei ‘Paul, je armen liggen op de grond’.”

Een eerste diagnose zag het er heel slecht uit: Paul zou nooit meer kunnen lopen. Het duurde twee weken voor er een eerste operatie kon plaatsvinden. Maar die operatie lukte wel: Paul kreeg terug gevoel in zijn benen. 

Eerst leren eten

De volgende 12 maanden werkte hij als een bezetene. En na die 12 maanden kon hij terug stappen. In die 12 maanden moest hij bijvoorbeeld ook opnieuw leren eten en daarvoor zelfs gewoon leren om dingen vast te pakken en vast te houden.

“Ik slaap nog steeds niet goed”, zegt Paul. “Twee à drie uur aan een stuk door per nacht hooguit. Daarna worden mijn benen en armen gevoelloos en word ik wakker.”

Het was frustratie waardoor Paul destijds besloot om een stap verder te gaan en weer te gaan sporten. “Ik was naar een rugbywedstrijd op tv aan het zien, en Wales scoorde, en ik werd toen zo boos van de gedachte om zoiets zelf nooit meer te  kunnen meemaken. Toen besloot ik om toch terug te gaan trainen.”

“Ik ben één van de gelukkigen”

“Zelfs voor mijn ongeval was de Londense marathon altijd iets waar ik ooit wilde aan meedoen. Dus dat werd mijn doel.” Op zijn 46ste was het dan zo ver vorige week.

“Wings For Life heeft me enorm geholpen daarbij. Het heeft me focus gegeven, maar ook de mogelijkheid om anderen te helpen. Ik ben één van de gelukkigen, en het minste dat ik kan doen is iets terugdoen voor mensen die mijn geluk niet hebben.”

Louis Talpe nam samen met het Belgische Wings For Life team een clip op waarin hij in sappig West-Vlaams iedereen oproept om mee te lopen. Louis legt uit wat het doel van de race is, namelijk de Catcher Car voor blijven:

Gesponsorde artikelen