In Antwerpen gebeurt wat Groen vreesde: de modderspatten van sp.a hangen nu op ‘Samen’

In Antwerpen gebeurt wat Groen vreesde: de modderspatten van sp.a hangen nu op ‘Samen’

Bart De Wever (N-VA) zat in een lastig parket: plots doken allerlei vragen op over de banden tussen hem en de vastgoedsector. Maar was sp.a-kopman Tom Meeuws te gretig, toen hij in een opiniestuk nog eens keihard doorging op de ‘immocratie’ in Antwerpen? Want de zaak ontplofte in z’n gezicht: hij ging zelf meermaals tafelen met Land Invest. Groen kan de schade tellen.

Het was helemaal niet de Bart De Wever die Vlaanderen al zo lang kent, toen hij plots met glazige ogen zei dat hij “verdrietig was” en “dat mensen rondom hem geraakt worden”. Waar was de sterke leider, de man die altijd alles onder controle heeft, die zich ook altijd dominant opstelt in discussies, niets of niemand uit de weg gaat? Geen spoor daarvan, toen de Antwerpse burgemeester vorige vrijdag in een persconferentie het had over “iemand die weet dat hij liegt en het toch blijft doen”.

Die iemand, dat was Tom Meeuws, de voorzitter van sp.a in Antwerpen, en samen met Wouter Van Besien (Groen) de kopman van het kartel ‘Samen’, de progressieve lijst die De Wever uit het stadhuis wil. Meeus had in een opiniestuk in De Morgen nog eens het Antwerpse stadsbestuur, een coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld, aangevallen en gesteld dat in Antwerpen de ‘immocratie’ heerste: de grote immospelers die het beleid maken, eerder dan gekozen politici.

“Wie een paaitaks betaalt, mag alles bouwen in Antwerpen”, schreef Meeuws over Wever. Met de ‘paaitaks’ verwijst Meeuws naar de ‘stedenbouwkundige lasten’, een systeem waarbij bouwpromotoren een bepaalde compensatie betalen als zij een project binnenhalen in Antwerpen. Voor een kantoorgebouw in Antwerpen moet er zo 100 euro per vierkante meter worden betaald, voor een appartement wordt dat 50 euro. Meeuws stelt dat “bedrijven die die ‘paaitaks’ betalen, zich niet aan de regels of de stedenbouwkundige adviezen hoeven te houden”. “Alles is te koop. Zolang je maar geld op tafel legt.”

Meeus ging ook eten in ’t Fornuis met Van der Paal

Een goed geplaatste aanval, zo leek het, nadat eerder een video was uitgebracht waarop zowat heel het Antwerpse stadsbestuur te zien was, die te gast waren in ’t Fornuis op een verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal. Dat is een lobbyist voor Land Invest, een vastgoedmaatschappij die ontwikkeling doet in Antwerpen. De video werd gretig aangegrepen door Groen-kopman Wouter Van Besien om klacht in te dienen bij het stedelijke integriteitsbureau wegens te nauwe contacten van het stadsbestuur met een vastgoedontwikkelaar. “Dat is ongeoorloofd”, zo stelde Van Besien.

De Wever lachte het eerst weg, stelde “dat het te belachelijk was om te reageren”, en daarna “dat één cola zero zijn beoordelingsvermogen niet aangetast had”. Maar na de aanval van Meeus kwamen dus de tranen.

Maar Meeus raakte danig in de problemen met z’n aanval. Want dit weekend lekte uit dat de sp.a’er zelf meermaals tafelde, in datzelfde ’t Fornuis, met Land Invest en onder meer ook met Van der Paal. Bovendien stuurde Meeus na z’n opiniestuk ook WhatsApp-berichtjes naar Land Invest-mensen: “Het valt je hopelijk op dat ik niet spreek over jullie projecten.” En nog meer: “Ik leg het graag uit op een gezellig moment.”

Bijzonder pijnlijk, net voor de man die z’n tegenstanders verwijt “de immocratie” te organiseren. Z’n verdediging, “ik beslis niet over de vergunning, ik heb geen mandaat”, klinkt daarbij zeer slap. Hij is natuurlijk mee kopman van ‘Samen’, en straks kandidaat-schepen.

Meeus brengt ‘Samen’ in problemen

En zo gebeurt waar Groen erg voor had gevreesd: hun alliantie met sp.a in ‘Samen’ bezorgt hen schade. Want Van Besien en co hebben een bijzonder clean imago: groen is geen traditionele partij, die niet ‘bevuild’ is door jarenlange machtsdeelname. Dat levert een bonus op: het politieke klimaat staat bol van de schandalen, belangenvermenging en een graaicultuur.

En laat sp.a daar nu bijzonder kwetsbaar voor zijn: de socialisten hebben onder meer in Gent, Brussel en Luik zware klappen gekregen en kopmensen moeten opofferen. Voor Antwerpen was dat een grote gok voor Groen: zouden er lijken uit de kast vallen, zodat ook ‘Samen’ schade zou kunnen oplopen?

De vraag is nu beantwoord: Meeus z’n etentjes en sms’en tonen niets dan innige banden met de vastgoedspelers, van corruptie of belangenvermenging is voorlopig helemaal geen sprake. Maar laat dat nu net ook het geval zijn met De Wever en zijn stadsbestuur: wel rook, geen vuur. Het valt af te wachten wat er nog komt in een nu al erg smerige Antwerpse kiescampagne. Maar de sp.a-kopman toonde z’n kartelpartner dit weekend al in volle glorie waar de kwetsbaarheid van ‘Samen’ ligt.

Gesponsorde artikelen