In dit circus hebben alle leeuwen serieus overgewicht …

In dit circus hebben alle leeuwen serieus overgewicht …

Er is grote commotie ontstaan over de leeuwen in het Russische Vladivostok Circus. De dieren hebben namelijk duidelijk overgewicht en zouden enkel ongezonde ‘junk food’ te eten krijgen. Hun trainer ontkent dat en zegt dat de dieren gewoon oud zijn en daardoor minder bewegen.

Circusdieren worden vaak in slechte omstandigheden gehouden en zien er daardoor dikwijls te mager uit, maar in het Russische circus in Vladivostok hebben de leeuwen daarentegen overgewicht.

In een filmpje van hun show ‘The Empire of Lionesses’ tijdens de heropening van het circus zie je de leeuwen kunstjes uitvoeren terwijl ze duidelijk veel te zwaar staan. Er is dan ook veel kritiek gekomen op de ongezonde voeding die de dieren zouden krijgen.

Eén maaltijd per dag

Trainer Vitaly Smolyanets ontkent die beschuldigingen en zegt dat de leeuwen dagelijks maar één maaltijd krijgen van 6 kilogram vlees, een liter melk en vitamines. Dat is zeker niet te veel als je weet dat leeuwen in het wild soms 20 kilogram vlees per dag eten. Daar bewegen ze wel meer.

Dat is volgens de trainer dan ook de oorzaak van hun overgewicht. “Onze dieren zijn oud en slapen daardoor meer. Mensen verdikken ook vaak als ze ouder worden, bij dieren is dat niet anders”, zegt hij in PrimaMedia.

Trainer is Russische held na zwaar ongeval

De kritiek op de show van de ervaren trainer Vitaliy Smolyanets in Rusland is opvallend. De geboren Oekraïner is de laatste jaren namelijk uitgegroeid tot een held.

Smolyanets wordt al jaren beschouwd als een van de beste leeuwentemmers ter wereld maar in februari 2015 sloeg het noodlot toe. Tijdens een circustour was hij getuige van een verkeersongeval en snelde hij onmiddellijk te hulp. Een vrachtwagen had hem echter niet gezien en reed over de trainer die daarbij zijn beide benen verloor.

Na een lange revalidatie keerde Smolyanets in december 2015 voor het eerst terug met een circusact. Sindsdien treedt hij op met krukken en kunstbenen.

Check hier de circusact van de leeuwen met overgewicht

Gesponsorde artikelen