In doofpot gestoken: lid Secret Service spioneerde 10 jaar lang voor Russen in Amerikaanse ambassade

In doofpot gestoken: lid Secret Service spioneerde 10 jaar lang voor Russen in Amerikaanse ambassade

Het lijkt wel het scenario van een spannende tv-reeks, maar, de werkelijkheid overtreft fictie blijkt nog maar eens: een Russische spionne, bovendien nog in dienst genomen door de Secret Service, de veiligheidsdienst van de Amerikaanse president, heeft meer dan tien jaar gewerkt op de Amerikaanse ambassade in Moskou. De vrouw bleek regelmatig niet-goedgekeurde ontmoetingen te hebben gehad met leden van de Russische veiligheidsdienst FSB.

In 2016 ontdekte de Amerikaanse contraspionagedienst dat de Russin geregeld heimelijke ontmoetingen had met de Russische geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB uit de Sovjettijd. Ze werkte voor de United States Secret Service, een veiligheidsdienst die belangrijke regeringspersonen beschermt, zoals de Amerikaanse president, en buitenlandse ambassades.

Naar verluidt had ze toegang tot het intranet en de e-mailsystemen van de dienst. Daardoor zou ze aan uiterst vertrouwelijke informatie hebben kunnen komen, zoals tijdschema’s van de president en vice-president. De spionne liep tegen de lamp tijdens een routinecheck, waarna onderzoekers haar handel en wandel nagingen.

De doofpot in

Maar de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de ambassades, zette zelf geen onderzoek op. In plaats daarvan ontsloeg de dienst haar enkele maanden later in stilte.

Een bron zegt tegen The Guardian dat de Secret Service hiermee gezichtsverlies wilde voorkomen. “Daardoor kon niet onderzocht worden wat ze heeft gedaan en of ze andere ambassademedewerkers heeft gerekruteerd om haar van informatie te voorzien.”

Het vertrek van de verdachte viel samen met de diplomatieke ruzie tussen Rusland en de VS, waarbij het Kremlin 750 Amerikaanse diplomaten uitzette. Die onrustige periode zou een goede dekmantel zijn geweest voor haar ontslag.

Afgezwakt

In een reactie ontkent de Secret Service niet dat op de ambassade in Moskou een mogelijke spion is ontmaskerd, maar volgens The Guardian probeert de dienst haar rol wel af te zwakken. “Op geen enkel moment zijn buitenlandse ambassademedewerkers in een positie gekomen waarbij ze informatie konden verkrijgen over de nationale veiligheid”, staat in een verklaring.

Gesponsorde artikelen