“In het buitenland krijg ik altijd bloemen, de potten gooien ze dan wel in België”: Maggie De Block (Open Vld) in New York

“In het buitenland krijg ik altijd bloemen, de potten gooien ze dan wel in België”: Maggie De Block (Open Vld) in New York

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is best onder de indruk van New York, vertelt ze aan newsmonkey. Van de stad, maar ook wel van de Verenigde Naties, waar ze als minister van Volksgezondheid veel lof krijgt voor het gevoerde beleid. Lof in het buitenland, dat contrasteert best met de kritische reacties die ze in België moet trotseren.

Het is de eerste keer in haar leven dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in New York is. “Ik vind het een geweldige stad. The city that never sleeps…” Maar veel tijd heeft ze niet om zaken te bezoeken: ze woont de jaarlijkse opening van de Verenigde Naties hun Algemene Vergadering bij, en is slechts twee dagen in de stad, “met een hele reeks conferenties en bilaterale ontmoetingen”. “De agenda liet het niet toe om nog iets te gaan bezoeken. Maar ik wil echt wel eens terugkomen in New York als toerist, als al die verkiezingen die op stapel staan, achter de rug zijn”, zegt ze.

epa

“België is toonaangevend”
Als minister van Volksgezondheid kwam ze, samen met koningin Mathilde van België, een aantal zaken in de verf zetten, op de jaarlijkse hoogmis van de diplomatie. “België is toonaangevend in best practice van de TBC-bestrijding: zowel het opsporen als het bestrijden. Ook over hoe we die mensen ondersteunen, zelfs als ze geen statuut of middelen hebben”, zo vertelt De Block.

“Gisteren was het dan ook nog een zitting over het belang van mentale gezondheid. De Belgische koningin heeft er een filmpje opgenomen. En eigenlijk zeggen wij: ‘Mentale gezondheid heeft een grote bijdrage in je algemene gezondheid’. Daarrond moeten we samenwerken en aandacht hebben. Dus ook daar zijn we een van de goede voorbeelden in de wereld, ondanks het feit dat we een achterstand hebben moeten wegwerken deze legislatuur. “

De Block, die in eigen land niet altijd evenveel lof krijgt voor haar beleid, en een paar felle tegenstanders bij de gevestigde machten mag trotseren, voegt er aan toe: “In het buitenland krijg ik altijd bloemen, de potten gooien ze dan wel in België.” Later op de dag zal ze nog een zitting bij de VN leiden over pain relief, en dan zijn er nog een hele reeks bilaterale ontmoetingen met andere landen.

De Block klopt op tafel over regering

De sterke dame van de Open Vld had meteen ook nog een boodschap voor intern, Belgisch gebruik. Ze wil af van de idee dat er niets meer mogelijk is met deze federale regering. Die kent turbulente tijden, door de gemeenteraadsverkiezingen, en de daaropvolgende campagne die bijna start voor Europese, federale én Vlaamse verkiezingen in mei 2019.

“We hebben een regeerprogramma dat loopt tot aan de volgende verkiezingen. Dat gaan wij afwerken. Natuurlijk zijn er een pak punten, zoals bij mij, die door de ministerraad zijn goedgekeurd, maar nog in de parlementen moeten worden afgewerkt”, zo stelt De Block.

“Dit wordt helemaal geen kabinet van lopende zaken. Dat zou ook zeer erg zijn, want dan zou je de vooruitgang die we sociaal-economisch hebben geboekt de afgelopen vier jaar weer laten stoppen of achteruit gaan”, zo waarschuwt ze.

Op de vraag ‘of de premier het een beetje goed doet bij de wereldleiders’, geeft De Block meteen steun aan premier Charles Michel (MR). “Het schijnt dat de ontmoeting met Trump toch zeer lang geduurd heeft. En nu ga ik naar de Algemene Vergadering om de speech van onze premier bij te wonen. Je moet toch een beetje supporteren.”

Gesponsorde artikelen