In Madrid geven ze muziektherapie aan politiehonden

In Madrid geven ze muziektherapie aan politiehonden

Drugscontroles, achtervolgingen, … Politiehonden kampen met veel stress. Om daarmee om te gaan, legt de politie van Madrid een plaatje klassieke muziek op zodat de dieren tot rust kunnen komen.

De politie van de Spaanse hoofdstad heeft geïnvesteerd in een splinternieuw hondenhok dat beschikt over speciale speakers waardoor de muziek afgespeeld worden om de stressniveaus van de politiehonden te verlagen.

Ook zijn er verwarming en speciale speeltjes voorzien.

Type muziek naar takenpakket

In Madrid lopen er zo’n 22 politiehonden rond. Rafael de la Gandara, de chef van de hondenbrigade, zegt aan de Britse krant The Guardian dat “het welzijn van de dieren belangrijk is”: “Eerder onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat een blootstelling aan muziek kan helpen om het stressniveau bij de dieren te verminderen.”

“Het type muziek dat voor de dieren wordt geselecteerd, wordt bepaald door de taken die de honden moeten uitvoeren. Sommige exemplaren zijn immers gespecialiseerd in de zoektocht naar drugs, explosieven of namaakgeld, terwijl andere dieren vooral bij reddingsoperaties worden ingeschakeld.”

Klassieke muziek en softrock

Een onderzoek van de Universiteit van Glasgow toonde al aan dat politiehonden vooral fan zijn van klassieke muziek, softrock, jazz en reggae. Pop en motown zouden iets minder geschikt zijn en drukke muziek zoals metal zou maar beter niet dichtbij hondenoren gehouden worden omdat ze daarvan juist meer stress krijgen.

Wel benadrukten de wetenschappers dat elke hond anders reageert op muziek en net als een mens een persoonlijke smaak heeft.

Gesponsorde artikelen