In Nederland zitten ze met eieren met luizenmiddel, maar de oorzaak komt uit België

In Nederland zitten ze met eieren met luizenmiddel, maar de oorzaak komt uit België

Nederland zit met de gebakken eieren … De eieren van tientallen Nederlandse en enkele Belgische pluimveebedrijven zijn besmet met een anti-luizenmiddel. Het schoonmaakbedrijf dat verantwoordelijk is voor het giftig anti-luizenmiddel in de eieren is gevestigd in België.

Fipronil is een anti-luizenmiddel dat wordt gebruikt voor het bestrijden van luizen bij katten en honden. Zo zit het middel bijvoorbeeld in vlooienbandjes. Fipronil is absoluut niet geschikt voor dieren die in onze voedselketen terechtkomen, maar dat is net wat er nu gebeurd is. En het is een Belgisch bedrijf dat het op zijn geweten heeft.

Bloedluis oplossen is rijk worden

In kippenhokken kan bloedluis of vogelmijt voorkomen. Als die beestjes de kippen bijten, krijgen zij jeuk, gaan ze zichzelf wondjes krabben en worden ze uiteindelijk door andere kippen gepikt. “Bloedluis is al tientallen jaren een probleem in de pluimveesector”, zo zegt Wouter Wytynck van de Boerenbond aan De Redactie. “De farmaceutische sector heeft al verschillende middelen tegen bloedluis ontwikkeld, maar die bloedluis ontwikkelt telkens opnieuw resistentie. Wie dat probleem ooit kan oplossen, wordt rijk”, voegt Wytynck daar nog aan toe.

Zonder medeweten

Kippenhokken worden regelmatig grondig gepoetst om bloedluis te vermijden en het is tijdens die poetsbeurten dat het middel is gebruikt. Zonder medeweten van de pluimveehouders werd er fipronil toegevoegd aan een legaal anti-luizenmiddel. Via de kippen in de stal is de fipronil in de eieren terecht gekomen.

België

De bedrijfsleider van Poultry-Vision uit het Antwerpse Weelde wordt ervan verdacht om de fipronil uit winstbejag te hebben gebruikt. Hij is in verdenking gesteld van de invoer en verkoop van antiparasitaire middelen, maar is ondertussen onder voorwaarden vrijgelaten. Dat schrijft Pluimveeweb.

Het Nederlandse bedrijf ChickFriend heeft het middel tegen bloedluis gekocht van het Belgische Poultry-Vision. ChickFriend wordt nu door een aantal Nederlandse pluimveebedrijven aansprakelijk gesteld voor hun opgelopen schade, maar het is nog onduidelijk of zij het bewust of accidenteel het giftige fipronil hebben gebruikt.

Schadelijk?

Het slechte nieuws is dat fipronil giftig is, maar het goede nieuws is dat je al heel veel eieren moet eten vooraleer je schade ondervindt. Het roken van een sigaret of drinken van alcohol is schadelijker dan het eten van een besmet ei en ondertussen werden de eieren in de getroffen pluimveebedrijven allemaal al vernietigd. De besmette eieren die al in de winkelrekken lagen, werden allemaal teruggeroepen en er werden codes verspreid waarmee je kan opzoeken of je besmette eieren hebt gekocht of niet. Er is dus geen reden tot paniek.

Gesponsorde artikelen