In Oezbekistan moet nu ook de politie regels volgen

In Oezbekistan moet nu ook de politie regels volgen

Oezbekistan heeft een aantal maatregelen genomen om de willekeur en corruptie bij de politiediensten in te perken. Onder meer werd in een nieuw decreet van de Oezbeekse regering bepaald dat de politie zich bij verkeerscontroles niet langer achter bomen of andere obstakels mag verbergen om overtreders te kunnen betrappen en verbaliseren. Er zijn echter nog andere signalen van verandering.

Dergelijke ingrepen kaderen voor een aantal werknemers ongetwijfeld in het beleid van de nieuwe Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev. Op die manier wil hij komaf maken met de erfenis van zijn voorganger Islam Karimov. Karimov overleed achttien maanden geleden nadat hij 25 jaar het lang geleid heeft.

Omkoping

Volgens de Britse openbare omroep BBC moet de Oezbeekse politie zich in de toekomst bij verkeerscontrole aan een aantal strikte regels houden omdat er in het verleden heel wat klachten waren over de vaststelling van verkeersinbreuken.

Het ging onder andere over het uitlokken van chauffeurs zodat ze gedwongen werden om een verkeersovertreding te maken en bijgevolg een boete kregen. In veel van die gevallen was er sprake van corruptie en afpersing: de politiemannen vroegen dan bijvoorbeeld geld in ruil voor het schrappen van het proces-verbaal.

“Voortaan kunnen de burgers van Oezbekistan op een website klacht neerleggen over dergelijk wangedrag van de politie”, zegt de BBC. “De beambte kan op zijn beurt dan beboet, gedegradeerd on ontslagen worden wanneer de klacht bewezen kan worden. In het allerslechtste geval verliest die zelfs zijn pensioen.”

De overheid heeft beslist om de Oezbeekse politie in een nieuw jasje te steken. Die zouden gemakkelijker zijn om op te merken voor autobestuurders. Op die nieuwe uniformen zullen de politieagenten ook videocamera’s dragen. Die moeten extra helpen om corruptie en omkoping te bestrijden.

Vredesconferentie

Oezbekistan heeft al wel langer economische problemen. Al wordt er nu gehoopt dat Mirziyoyev de nodige verandering kan brengen.

Door onlangs zelf op te treden op een vredesconferentie over Afghanistan, toont Oezbekistan al een grotere openheid tegenover de rest van de wereld dan vroeger. Dat voegde de BBC nog toe.

Toch zal het land nog een lange weg moeten afleggen als het een echte democratische structuur wil uitbouwen.

Gesponsorde artikelen