In Peking moet je betalen als je de lift gebruikt

In Peking moet je betalen als je de lift gebruikt

De eigenaars van een aantal appartementsgebouwen in de Chinese hoofdstad Peking zijn een experiment gestart waarbij aan de bewoners een afzonderlijke vergoeding wordt gevraagd voor het gebruik van de liften. Met de inkomsten zal voor het onderhoud betaald worden.

In Daxing wordt het systeem op dit ogenblik uitgetest in elf appartementsgebouwen. Per ritje met de lift vragen ze 0,2 yuan.

Rittenkaart

De bewoners moeten een speciale kaart hebben om de lift te kunnen nemen. Die speciale kaart kan vergeleken worden met de rittenkaarten in het openbaar vervoer. Liftreizigers zullen de kaart vooraf moeten opladen en bij elk gebruik gaat het bedrag dan van de kaart af.

Op die manier wordt het voor het bouwbedrijf Fangrong Shengtai mogelijk om te investeren in dure infrastructuur. Het bouwbedrijf dat de liften installeerde zeggen dat de vergoedingen redelijk zullen blijven en dat ze de kosten van het onderhoud en herstel kunnen dekken. Een gezin dat dagelijks de lift gebruikt zal zo’n 100 yuan (omgerekend 13 euro) per maand moeten betalen.

Het is pas de laatste 12 jaar dat de Chinese flatgebouwen uitgerust worden met liften. Gebouwen ouder dan dat hebben meestal enkel trappen.

Besparing

Er zou echter een grote markt kunnen ontstaan wanneer heel Peking het systeem introduceert. In Daxing alleen al zijn er zo’n 2.264 flatgebouwen zonder liften. De bevolking reageert wisselend maar algemeen wordt het voorstel vooral positief onthaald. Vooral omdat het voor veel bewoners zou betekenen dat ze niet meer met hun zware boodschappen de trappen moeten nemen.

Daarnaast wijzen ze op het forum Sina Weibo ook op de potentiële milieuwinsten. Omdat de lift betalend wordt, zullen bewoners sneller de lift samen nemen en op die manier wordt een aanzienlijke hoeveelheid energie bespaard.

Uiteraard zijn er ook negatieve commentaren. Die mensen zeggen te weigeren te betalen voor de lift en zullen gebruik blijven maken van de trappen.

Gesponsorde artikelen