In San Francisco mag geen bont meer worden verkocht

In San Francisco mag geen bont meer worden verkocht

De Amerikaanse stad San Francisco voert begin volgend jaar een verbod op de verkoop van dierlijk bont in. Dat heeft de gemeenteraad van San Francisco unaniem beslist.  San Francisco wordt met de beslissing de eerste grote Amerikaanse stad die de verkoop van bont zal verbieden.

De maatregel bevestigt nog maar eens de diervriendelijkheid van de gemeenschap. Tot het einde van volgend jaar mogen de handelaars de voorraden die ze reeds hebben opgeslagen nog wel verkopen. In diezelfde regio voerden hiervoor ook al West Hollywood en Berkeley een verbod op de verkoop van bont in.

Handelaars niet blij

Op elk product dat op basis van dierlijk bont is gemaakt geldt het verbod. “Een historische mijlpaal”, aldus Wayne Hsiung, oprichter van de dierenrechtenorganisatie Direct Action Everywhere, spreekt over een historische mijlpaal. Hij gelooft dat dit verbod wereldwijd ervoor zal zorgen dat regelgevingen omtrent dierenrechten aangepast zullen worden.

Toch hebben heel wat handelaars ook al hun ongenoegen laten blijken. De overheid maakt het hen telkens moeilijker om hun commerciële activiteiten uit te voeren. Skip Pas, chief executive officer van de groep West Coast Leather, wijst er nadrukkelijk op dat zo’n beslissingen niet door een gemeenteraad zouden mogen genomen worden maar dat die eerst aan de volledige bevolking zouden moeten voorgelegd worden.

Ondanks de tegenkanting heeft Mark Farrell, burgemeester van San Francisco, al laten weten dat hij de nieuwe regelgeving zal ondertekenen. Hij zegt dat de stad bekend staat voor een sterk sociaal geweten en dat dat vaak tegen de commerciële belangen en interesses van het zakelijk ondernemen ingaat.

Modesector

Katy Tang, in San Francisco schepen van dierenbescherming, stelt dat er jaarlijks zo’n vijftig miljoen dieren gedood werden, enkel en alleen voor de bontproductie. Ze slaagde er in het verleden ook al in om shows met exotische dieren te verbieden en om de verkoop van katten en honden aan strengere beperkingen te onderwerpen.

Zo’n vijftigtal handelaars zullen door de nieuwe regelgeving getroffen worden, die nu goed zijn voor zo’n 40 miljoen dollar omzet per jaar. Tweedehands bont blijft nog wel toegelaten in de verkoop en volgens het stadsbestuur zal de lokale economie weinig impact ondervinden van het verbod.

Gesponsorde artikelen