In Vlaanderen wordt wel herteld. Eén stem per 167 op het verkeerde stapeltje volstaat voor sp.a

In Vlaanderen wordt wel herteld. Eén stem per 167 op het verkeerde stapeltje volstaat voor sp.a

In Vlaams-Brabant haalde de Union des Francophones nipt de kiesdrempel. 53 stemmen oveschot. De Franstaligen weigerden in soortgelijke omstandigheden een hertelling te houden in Charleroi, maar in Vlaanderen ligt het anders: de stemmen van het kieskanton Sint-Genesius-Rode worden herteld.

De sp.a van Bruno Tobback greep naast een zetel in Vlaams Brabant toen UF nipt de kiesdrempel overschreed, en de zetel voor Bruno’s neus wegkaapte. UF haalde 34.731 stemmen in Vlaams Brabant. In totaal werden in die kieskring 693.548 stemmen uitgebracht. UF haalt dus 5,0077% van de stemmen. De kiesdrempel lag op 34.678 stemmen In Sint-Genesius-Rode, of 53 stemmen overschot (bron cijfers:

http://verkiezingen2014.belgium.be/nl/vla/results/results_graph_VLC24062.html).

Maar in Sint-Genesius-Rode, of Rhode-Saint-Genèse zo u wil, haalde de UF maar liefst 42,21% van stemmen, 4.014 stemmen. In Wemmel haalde UF 26,17% van de stemmen of 2.246 stemmen. In Linkebeek haalt UF maar liefst 56,87% van stemmen, 1.519 Stemmen. In Drogenbos klokt UF af op 45,27%, 1069 stemmen. In Kraainem en  Wezembeek-oppen haalt de UF ook monsterscores, maar daar werd elektronisch gestemd en is er geen hertelling. 

Alles bij elkaar worden er dus 8.848 stemmen bekeken, om te zien of hier geen 53 ‘overvotes’ in zitten. Met andere woorden, als er om de 167  stemmen één foute bij zit, die ongeldig is, of die blanco is, of die voor een andere partij werd uitgebracht… dan krijgt Tobback zijn zetel, en is de UF er aan voor haar moeite en haar stemmen.

De juiste democratische reflex

 “Met zo’n klein verschil voor een parlementszetel wil ik helemaal zeker zijn dat juist is geteld. Ik respecteer uiteraard de verkiezingsuitslag.” zegt Tobback. En dat is de juiste democratische ingesteldheid. Het Vlaams Parlement is hem vandaag gevolgd. Er wordt nu herteld door ambtenaren van het Parlement. Zien wat dat wordt.

Gezien het overwicht van de UF in de betrokken gemeenten is het niet denkbeeldig dat er een beetje slordig is geteld. Als er overvotes zijn, vallen die altijd in het voordeel uit van de partij die het telbureau overheerst.

Gesponsorde artikelen