Indiase regeringspartij looft 1,5 miljoen euro uit om … de populairste actrice te onthoofden. Wat is daar aan de hand?

Indiase regeringspartij looft 1,5 miljoen euro uit om … de populairste actrice te onthoofden. Wat is daar aan de hand?

In India is er veel ophef rond de laatste nieuwe Bollywoodfilm ‘Padmavati’. Toppolitici verbieden de vertoning van de film, de set wordt in brand gestoken en er wordt 1,5 miljoen euro uitgereikt aan de ‘held’ die die bloedmooie actrice Deepika Padukone onthoofdt. Wat is daar aan de hand?

Deepika Padukone staat bekend als de Angelina Jolie van Bollywood, het centrum van de Indiase entertainmentindustrie. Ze is een topmodel, en is nu ook goed op weg om het te maken als actrice. Haar laatste rol, als koningin Padmavati in de nieuwe film Padmavati, had haar de populairste vrouw van India moeten maken. Maar dat ging niet door, want Padukone zit nu ondergedoken uit vrees voor haar leven.

Er staat sinds zondag een prijs op haar hoofd en op dat van regisseur Sanjay Leela Bhansali. Dat schrijft de Britse krant The Independent. Zo verklaarde de politicus Suraj Pal Amu van de regeringspartij BJP (Bhartiya Janata Party) van premier Narendra Modi dat “wie hen onthoofdt, beloond wordt” met het equivalent van 1,5 miljoen euro aan roepies. “En zijn familie zal beschermd worden.”

getty

Absolute kaskraker

Maar wat is er nu zo verschrikkelijk aan Padmavati dat een lid van een regeringspartij oproept om de makers te vermoorden? De film vertelt een verhaal uit de 13de eeuw. Padukone speelt de hoofdrol als de Hindoeïstische koningin Rani Padmini. Er doen geruchten de ronde dat zij een romantische droomscène zou spelen met de TurksAfghaanse moslimveroveraar Alauddin Khilji. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij orthodoxe hindoegroeperingen, die opriepen tot protest “wegens vervorming van de geschiedenis”.

De filmset werd al in brand gestoken, de affiches werden kapot gescheurd, wegen werden geblokkeerd en scholen gesloten. In heel India hebben toppolitici zich achter het protest geschaard. De hele ophef is nogal vreemd, want regisseur Bhansali ontkent dat die pikante scène in zijn film zit. Hij beweert dat Padmavati “gemaakt is met respect en waardigheid”. Het gaat ook niet om zomaar een filmpje: met een budget van 25 miljoen euro is Padmavati één van de duurste Bollywoodproducties ooit. De indrukwekkende trailer alleen al doet je mond openvallen.

Padukone speelt het hard

De première van Padmavati, die op 1 december gepland stond, wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Toch laat Padukone zich niet doen. Zo lastte ze een ontmoeting met Ivanka Trump af uit protest tegen de bedreigingen aan haar adres. Dat is pijnlijk voor de Indiase regering, want die wilde net investeerders naar New Delhi lokken. Padukone reageert strijdvaardig, terwijl ze zich verschuilt: “Ik ben kwaad. Maar ik ben niet bang. Ik vind het wel onthutsend dat we in deze situatie beland zijn. Waar gaat het naartoe met dit land?”

Godsdienstvete

Hoe is het zover kunnen komen? De jongste jaren swingt het hindoenationalisme de pan uit. Zo gaan er steeds meer stemmen op tegen het slachten van runderen, een heilig dier voor de hindoes, en om de Taj Mahal, die nochtans omringd wordt door minaretten, te beschouwen als exclusief hindoeïstisch cultureel erfgoed.

In sommige nieuwe Indiase geschiedenisboeken wordt er zelfs met geen woord gerept over moslims of de islam. Hindoes maken maar liefst 80 procent van de gigantische bevolking uit in India. Amper 13 procent is moslim. Toch is dat nog steeds een enorme groep, India is zelfs het derde grootste moslimland ter wereld. Die groep wordt steeds meer onderdrukt en gediscrimineerd. Zeker nu de hindoepartij BJP de verkiezingen won, na jaren van secularisering.

iStock

Gesponsorde artikelen